Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet kräver att SRs ordförande avgår

Ordföranden i Sveriges Radios styrelse, Marika Ehrenkrona måste avgå. Det kräver Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén i ett pressmeddelande i dag.

Ordföranden i Sveriges Radios styrelse, Marika Ehrenkrona måste avgå. Det kräver Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén i ett pressmeddelande i dag.

Agneta Lindblom Hulthén tycker att det är “obegripligt” att inte Marika Ehrenkrona själv tagit konsekvensen av den uppkomna situationen och valt att avgå frivilligt.

– Hennes oskickliga beteende har försatt Sveriges Radio i en pinsam situation och urholkat förtroende för public service. Hanteringen har dessutom orsakat ekonomisk skada i en redan trängd ekonomisk situation, konstaterar Journalistförbundets ordförande.

Hon betonar att kostnaderna för ersättningen till Joachim Berner, som totalt kan uppgå till cirka 4,7 miljoner kronor för företaget, “inte får drabba SRs medarbetare eller lyssnare”.

– De som är ansvariga, det vill säga de som utsett styrelsens ordförande utan att se till att vederbörande hade eller fick tillräcklig kompetens är skyldiga att skjuta till de pengar som bristerna i hanteringen kostat.

Enligt uppgifter i Ekot på onsdagen var det Marika Ehrenkrona själv som gick med på att ersättningen till Joachim Berner skulle uppgå till två årslöner. En överenskommelse om detta slöts mellan arbetsgivaren SRAO och Berners ombud Peter Danowsky redan den 10 april. Det var dock först i går på styrelsemötet i Sveriges Radio som övriga ledamöter fick kännedom om detta. SRAOs VD Jörgen Bjerndell reagerade i förmiddagens Eko-sändning på att Marika Ehrenkrona i går kritiserade uppgörelsen och ansåg att den hamnat på en för hög nivå. “Jag kan tycka att två års uppsägningslön är för mycket, att det skulle ha räckt med ett år med avräkning”, sade hon då.

– Det låter som en efterhandskonstruktion, sade han till Ekot.

Fler avsnitt
Fler videos