Journalistförbundet bygger systerförbund i Ukraina
Med stöd från biståndsorganet Sida kommer Journalistförbundet att bygga upp ett fackförbund för journalister i Ukraina.
Med stöd från biståndsorganet Sida kommer Journalistförbundet att bygga upp ett fackförbund för journalister i Ukraina.
Projektet med att bygga upp ett journalistförbund med svenskt stöd sker inom ramen för arbete i den internationella Journalistfederationens (IFJ) och har förberetts under en tid. Sida har ännu inte offentliggjort något formellt skriftligt beslut i frågan:
– Vi har fattat ett principbeslut om att projektet blir av. Turbulensen kring valet gjorde att beslutet fick skjutas upp, men efter ett besök i Ukraina i december beslutade vi att SIDA skulle gå in med stöd till ett sådant projekt, säger Mirja Pettersson, regionansvarig på SIDA.
bryt
Journalistförbundets roll kommer att vara att bidra med kunskap om hur man kan jobba som fack- och yrkesförbund, och kommer att rekrytera en projektledare för ändamålet.
Det svenska journalistförbundets uppbyggnad som blandat yrkes- och fackförbund är inte helt okontroversiellt. Förbundet kan komma i konflikt med sig själv, till exempel när det i rollen som yrkesförbund och etisk övervakare kan klandra en journalist samtidigt som det ska försvara samme medlem mot arbetsgivaren.
bryt
Är detta en modell som ni kommer att rekommendera för Ukraina?
– Absolut, vi tror att det är en väldig styrka att ha bägge funktionerna i samma organisation. Utomlands finns ”association”och ”union” och de tenderar att bli svagare röster i branschen. Genom att ha ett förbund som kombinerar de två kan man diskutera yrkesetiken i avtalen. En association har ingen större förmåga att komma överens med arbetsgivarna, säger Arne König, vice ordförande i Journalistförbundet.
Ursprungligen hade Sida förordat ett projekt på ett år, vilket nu utökas till två. Konkret kommer projektet huvudsakligen att genomföras genom ukrainska fackföreningsledare kommer till Sverige för att studera det svenska förbundets uppbyggnad, men Journalistförbundet kommer även att genomföra seminarier på plats i Ukraina.
bryt
För närvarande finns cirka 40 000 journalister i landet, och bland dessa förväntar man sig genomleva stora förändringar i takt med att medierna privatiseras och nedskärningar genomförs.
– Under våra besök i Ukraina har vi sett att journalisterna har blivit alltmer medvetna om betydelsen av en professionell yrkeskår som kan ha en oberoende pressbevakning, men också att det finns ett växande behov av ett oberoende fackförbund, säger Arne König.
pf@journalisten.se