Journalister mörkar inte sanningen

26 februari, 2009

Tre av fyra journalister, 70 procent, uppger att de aldrig avstått från att rapportera om ”negativa aspekter om invandringen”. Det visar en enkät som Quick Response och Journalisten gjort tillsammans.

- Enkäten gjordes i höstas som ett försök att ta reda på om det låg någon sanning i påståendena att  ”Journalister mörkar sanningen om invandrare”. Enkäten är en tydlig fingervisning om att det inte är så, säger Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

Enkäten visade också att åtta av tio journalister råkat ut för främlingsfientliga åsikter när de varit ute på jobb. De flesta av dessa har avstått från att rapportera om det.

- Att enstaka gånger ignorera främlingsfientliga uttalanden eftersom det i sammanhanget är irrelevant är förståeligt. Men att journalister inte samlar på sig, och regelbundet granskar det som påverkar en stor del av den svenska befolkningens vardag är konstigt, säger Arash Mokhtari, på Quick Response.

 Qia Rindevall

Läs mer om mångfaldhetsenkäten, om hur du kan öka mångfalden i medierna och en forskningsanalys av Behrang Kianzad ii Journalisten nr 4 som precis kommit ut. På Quick Response hemsida går det också att läsa mer om undersökningen.

 

Fotnot: Quick Response är en redaktion som i tio år granskat nyhetsrapporteringen om invandring, integration och främlingsfientlighet. 

Kommentarer

Det finns 18 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Anders Andarve mån, 2011-12-19 22:19
Ja detta var ju en nyhet verkligen.Journalisterna mörkar inte sanningen-det är väl det journalistiken har som mantra?
Inlagt av feminix mån, 2011-12-19 22:19
Vad förväntar man sig för svar? Vi vet ju ändå. Det kallades Lilla Saltsjöbadsavtalet. Klippet på youtube togs bort. Där visades när bla Susanna Popova och Thomas Gür diskuterar om det sk locket och ett möte där man frågade om locket skulle tas av. Bara Popova och Gür hade röstat ja, resten röstade nej. Så visst finns locket.
Inlagt av Roger Svensson mån, 2011-12-19 22:19
Nu hade väl en mer rättvisande rubrik varit: Journalister UPPGER att de inte “mörkar sanningen”. Hade man på samma sätt frågat journalisterna i forna Sovjet om de “mörkade sanningen” så hade ju svaret antagligen varit ett enhälligt “NEJ!”, vilket ju knappast godtagits som intäkt eller bevis för att så inte var fallet …
Inlagt av Oscar mån, 2011-12-19 22:19
Göterborgspostens etiska regler: “Grundläggande för den pressetiska inställningen när det gäller kopplingen etnisk bakgrund och brott är att medierna frivilligt åtagit sig en sorts samhällsansvar. Genom att inte ange att brottslingar är invandrare, eller deras nationalitet, vill man motverka främlingsfientliga eller rasistiska strömningar i samhället. “ Självfallet så stämmer inte denna undersökning, en stor del av journalisterna blåljuger här folk rakt upp i ansiktet. Ni har ingen trovärdighet i den här frågan, och det tycker folk generellt sett också. 80-90% ansåg att journalister mörkade när man ställde frågan på Expressens/Svds hemsida, med 5000-10000 svar per undersökning.
Inlagt av J Tourette mån, 2011-12-19 22:19
De har alltså, enligt EGEN UTSAGO, inte gjort något fel. Var det någon som väntade sig att svaret skulle bli det omvända?
Inlagt av Anna Carlbro mån, 2011-12-19 22:19
Hade det inte varit vettigare att jämföra det som skrivs med vilka fakta journalisterna hade tillgång till? Självklart svarar majoriteten nej på frågan om de tillämpar censur.
Inlagt av Stefan Andersson mån, 2011-12-19 22:19
Man kan lika gärna skriva “en av tre journalister uppger att de mörkar sanningen om invandringen” då får det lite annan innebörd,sen kan man undra vad “främlingsfientliga åsikter” är för något, om man tycker att det är för mycket invandring helt enkelt, är man främlingsfientlig då?
Inlagt av vinkeln mån, 2011-12-19 22:19
Trettio av hundra journalister, 30 procent, uppger att de avstått från att rapportera om ”negativa aspekter om invandringen”. Låter allvarligt.
Inlagt av Pelle. mån, 2011-12-19 22:19
www.expressen.se/kro… www.aftonbladet.se/d… Citerat från Kurt Lundgrens Blogg. IDIOTISK UNDERSÖKNING. Läs detta: Frågan om journalister mörkar “sanningen” om invandringen är ständigt aktuell. På debattsidor, i radio och inte minst på webben. Ibland är det inte ens en fråga utan ett konstaterande. Men hur är det egentligen? Quick Response har tillsammans med tidningen Journalisten försökt få svar på den frågan genom en webbenkät till Sveriges dagstidnings-, TV- och radiojournalister. 1 655 journalister har svarat på enkäten, och deras svar är ett tydligt nej på frågan. Enkäten visar också att åtta av tio någon gång mött främlingsfientliga åsikter i sitt arbete. Detta var nog det mest korkade upplägg på en undersökning som jag någonsin ställts inför – du kan väl inte fråga journalisterna själva om de begått fel eller ej och hur de skriver; det är ju ungefär som att fråga en tjuv: hur många inbrott har du begått varvid tjuven naturligtvis svarar att han inte begått några inbrott alls utan att han i själva verket är en hedersman. Så frågar du vidare tills du frågat 1 655 tjuvar och konstigt nog svarar alla på samma sätt. Surpris, surpris. Undersökningen måste utgå från vad som faktiskt publiceras och det skall i sin tur ställas mot verkligheten. Inte ens i åttonde klass i grundskolan skulle ett grupparbete bland eleverna med en dylik undersökningsmetod bli godkänd – här lanseras undersökningen av Journalisten, fackorganet, för övrigt en bedrövligt dålig publikation med tanke på att den produceras av landets skrivande “elit”. Publikationen består till 80 procent av journalistgnöl. Själv lämnade jag Journalistförbundet för drygt 20 år sedan och kan med Grucho Marx säga att en förening som vill ha mig som medlem, där vill inte jag vara med. kurtlundgren.webblog…
Inlagt av Norrman mån, 2011-12-19 22:19
Detta måste vara ett skämt. Svenska journalister saknar uppenbarligen totalt självinsikt. Det räcker ju att titta i övriga nordiska länders media för att inse att situationen i Sverige är helt bisarr,

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies