Anders Tegnell intervjuad efter en presskonferens i maj. FOTO: Tor Johnsson

Journalister hyllar Anders Tegnell i ny undersökning

13 november, 2020

Coronakrisen Statsepidemiolog Anders Tegnell ligger i en egen klass när det gäller mediehanteringen under coronakrisen, visar en undersökning bland 143 svenska journalister.

I Aalunds årliga enkätundersökning PR Barometer Business svarar journalister på frågor om vilka verksamheter som har den bästa mediehanteringen. I år har journalisterna också fått svara på frågor om vilka verksamheter och vilka individer i Sverige som tillhandahållit en god medieinsats under coronakrisen.

Totalt 143 journalister har intervjuats, och resultatet är entydigt: Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell ligger i en helt egen klass.

42 procent av journalisterna anser att Folkhälsomyndigheten varit bäst på mediehantering under coronakrisen. På andra plats med 6,4 procent ligger Socialstyrelsen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ligger på tredje plats med 4,6 procent, följt av regeringen på 3,3 procent och Volvo på 2,6 procent.

Anders Tegnell är den individ som flest journalister anser har gjort en bra medieinsats under krisen (42 procent). Statsminister Stefan Löfven ligger på andra plats med 7,6 procent och Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, på tredje plats med 5,5 procent.

I intervjusvaren från journalisterna förekommer rena hyllningar till Anders Tegnell. Så här säger några av journalisterna i undersökningen:

”Jag vet inte om det har med deras informationsarbete att göra utan för att Tegnell är exceptionell. Han svarar alltid på telefon när man ringer. Men med tanke på förutsättningarna har de ju ökat sina resurser och sen har de ju haft de här dagliga presskonferenserna och hittat på rutiner.”

”Jag är med i gruppen som stöttar Anders Tegnell, jag tycker att han har gjort det bra. De alla har varit tydliga, utan att säga att de är helt igenom tvärsäkra.”

”Anders Tegnell är naturligtvis den första jag tänker på. Det är oundvikligt att inte nämna honom i sin roll. Han har verkligen blivit en kändis, och ett ansikte för det här i sitt jobb. Han har blivit ett ansikte för en yrkestitel som jag inte ens visste fanns: statsepidemiolog.”

”Anders Tegnell svarar outtröttligt på frågor.”

”Anders Tegnell är lugn och har ett otroligt tålamod. Han berättar precis som det är.”

”Han berättar som det är, han packar inte in saker. Han kommunicerar aktivt.”

”Herr Tegnell naturligtvis. Jäklar vad han har slitit alltså. Det känns ju som att han blivit ansiktet utåt i media för hela den här pandemin, och sedan drar han ett stort lass informationsmässigt också.”

”Allt annat bleknar i jämförelse med honom.”

”Tegnell är extremt tillgänglig och duktig på att svara på frågor på ett tydligt sätt. Han har framstått som väldigt stabil och lugn, och har hög trovärdighet.”

”Jag måste nämna Tegnell då eftersom han är så häpnadsväckande tillgänglig.”

”Tegnell har ju varit i skottgluggen, aktiv och både ifrågasatt och hyllad. Allt på en gång. Jag hoppas att han får en jävligt lång semester efter det här.”

Undersökningen genomfördes under juni-september 2020.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.

Inlagt av Michael Andersson fre, 2020-11-13 21:49
Inga kommentarer? Det är ju häpnadsväckande hur kritiskt granskande har lyst med sin frånvaro hela våren, sommaren och hösten. Nu först börjar det röra på sig.
Inlagt av Hans Gustafsson lör, 2020-11-14 19:49
Man tycker sig ibland ana en brist på professionell distans till intervjuobjektet Tegnell.
Inlagt av Sara sön, 2020-11-15 20:23
Hur har urvalet av de här 143 respondenterna gått till då? Är det gänget som täcker FHM:s dagliga presskonferenser?
Inlagt av Ulla Krusell ons, 2020-12-02 21:13
Myndigheter i Sverige brukar okritiskt granska sig själva. Är detta en journalistisk undergrupp som svurit en ed att stötta Tegnell okritiskt? Det kommunikativa budskapet förmedlat på presskonferenserna har med stor tydlighet inte nått alla mottagare.
Inlagt av Olof Da Silva Olsson tis, 2020-12-22 21:46
Man blir förtvivlad över den hovsamhet och underdånighet som media och journalister visar Anders Tegnell allt medan dödstalen skenar som ett resultat av hans felbedömmningar och brist på adekavata insatser. Få journalister tar sitt uppdrag på allvar och ställer följdfrågor och faktagranskar svaren han ger på presskonferenserna. Är man rädd för att skapa dåligt stämning på presskonferenserna?
Inlagt av Pia Håland Anveden mån, 2021-02-15 13:44
Att man är retoriskt skicklig behöver inte betyda att man talar sanning och kommer med tex trovärdiga prognoser, hittills har de varit helt fel. . Att man dessutom inte samarbetar med varken internationell nivå (WHO) , europeisk nivå eller ens Nordisk nivå är anmärkningsvärt! Var finns den kritiska journalistiken? Att vara lugn och tålmodig betyder inte att ha rätt!
Coronakrisen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies