Gå direkt till textinnehållet

Journalister hoppfulla Gubbvälde över på SVT

Ett väldigt bra val. Och en tydlig generationsväxling.Journalistklubben på Sveriges Television är nöjd med att Maria Curman blir VD och Mikael Olsson programdirektör för SVT.

Ett väldigt bra val. Och en tydlig generationsväxling.

Journalistklubben på Sveriges Television är nöjd med att Maria Curman blir VD och Mikael Olsson programdirektör för SVT.

– En extra poäng är att vi får en kvinnlig VD, säger journalistklubbens vice ordförande Nils Lundgren. SVT har länge betraktats som ett gubbvälde.

Ju mer han tänker på kombinationen Curman/Olsson desto mer växer entusiasmen för de två som tar över ledningen för SVT efter årsskiftet. Han är också glad åt att det blev en intern rekrytering.

– Det fanns en del kolleger som värjde sig mot formuleringen att SVT sökte en stark man. Det här kan bli bättre än Weiss – även Weiss före skalbolagsaffärerna.

SVTs nya VD Maria Curman är i dag chef för SVT Drama och har länge ansetts som ett VD-ämne. Hon har en lång erfarenhet inom förlagsbranschen.

– Vi är däremot skeptiska till hennes styrelseuppdrag, säger Nils Lundgren.

Hon är för närvarande styrelseledamot i Samhall, Hemköp samt Axel Johnson.

– Det kan bli ett problem om vi vill granska dessa företag, fortsätter han.

Programdirektör Mikael Olsson är ställföreträdande chef för SVT Region Stockholm.

Tidigare har han varit idégivare och chef för Striptease.

– Han har visat att han satsar på den oberoende journalistiken, säger Nils Lundgren. Jag hoppas dessutom att han kan förbättra debattklimatet inom SVT. Många klagar över hur lågt i tak det är i företaget.

Vid SVTs styrelsemöte i fredags var chefstillsättningen enda punkt på dagordningen. Journalisterna fruktade att SVTs ledning skulle tillsättas utan SJF-representant eftersom SJF-klubbens ledamot i styrelsen var sjukskriven och SIF-klubben innehar personalens båda suppleantplatser.

– SIF-klubben avstod tillfälligt en suppleantplats, säger Nils Lundgren. Vi representerades av Lars Sjögren.

Vid presskonferensen efter tillsättningen fick Maria Curman och Mikael Olsson frågan om de har några skelett i garderoben liknande Weiss skalbolagsaffärer.

Maria Curman bekände att hon anlitat svart städerska och Mikael Olsson att han haft problem med deklarationen ett par gånger samt sprungit naken i Umeå i ungdomen.

Fler avsnitt
Fler videos