Gå direkt till textinnehållet

Journalister får inte betalt på nyhetskanalen.se

Sajten nyhetskanalen.se söker nya webbredaktörer, bland annat i Norrland. Samtidigt slutar redan anlitade journalister – de har jobbat i månader utan att få betalt.

Sajten nyhetskanalen.se söker nya webbredaktörer, bland annat i Norrland. Samtidigt slutar redan anlitade journalister – de har jobbat i månader utan att få betalt.

– Det handlade om ideellt arbete för mig, konstaterar Carina Carlzon som gett upp.

Journalisten har tidigare skrivit om företaget MediaGraphics nätsatsning nyhetskanalen.se. Sajtens mål är att bli en av Sveriges största lokaltidningar med 290 virtuella ”redaktioner” över hela landet. Chefen Lars Engström har ogillat bevakningen och i telefon hotat Journalistens reporter: ”Det är farligt det du sysslar med.”

Journalisten har uppmärksammat att sajtens redaktörer inte får lön utan ska arvoderas med provision på lokala annonser. Men där annonssäljare saknas får journalisterna arbeta gratis, i väntan på annonsintäkter. Enligt vad Journalisten erfar finns det webbredaktörer som arbetat utan betalning i uppåt fem månader.

Carina Carlzon skrev, fotograferade och publicerade nyheter för redaktionerna i Degerfors och Karlskoga. Kostnaderna fick hon stå för själv och något arvode blev det inte –annonssäljarna dök aldrig upp. Efter cirka två månader slutade Carina Carlzon.

– Det blir mycket jobb för noll kronor. Det funkar inte i längden. En grundlön är det minsta man ska ha.

William Verleye var tidigare regionchef för sajten i Örebro och Värmlands län. Han jobbade upp till 70 timmar i veckan och fick betalt i form av annonsprovision. William Verleye tycker att det är tråkigt att medarbetare inte har fått betalt men han är ändå inte upprörd – de som jobbar på sajten känner till villkoren. Enligt William Verleye har redaktörerna fått lära sig nya saker och haft nytta av arbetet.

– Man jobbar aldrig gratis, eftersom man alltid får arbetslivserfarenhet. Nyhetskanalen bjuder på utbildning för frilansar, säger William Verleye, som nu har lämnat sajten.

Anette Jansson arbetar åt nyhetskanalen.se som webbredaktör och redaktionschef för bland annat kommunerna Upplands Väsby och Vallentuna. Efter snart ett halvår har hon fortfarande inte fått betalt.

– Jag har flera olika jobb, så jag är inte beroende av lön från nyhetskanalen. Det är en rolig chansning, säger hon.

Journalisten har talat med ytterligare personer som är eller har varit knutna till nyhetskanalen.se. En av dem uppger att han var misstänksam redan från början men jobbade ändå i tre veckor.

– Konceptet var underligt. Jag skulle skaffa säljare för att betala min lön. Jag kollade upp chefen Lars Engström och tyckte att han hade en väldigt låg årsinkomst. Men jag skrev ett par artiklar för att testa, berättar reportern, som vill vara anonym.

Via arbetsförmedlingen söker just nu Lars Engström webbredaktörer till 29 kommuner och har annonserat efter regionchefer i norra Norrland. Han vill inte berätta för Journalisten om någon söker de lediga jobben. Inte heller vill han kommentera uppgifterna att han inte betalar sin personal. I stället hotar Lars Engström Journalistens reporter på nytt med polisanmälan.

– Jag är inte ett dugg intresserad av att prata med dig, säger han och slänger på luren.

Däremot bekräftar William Verleye att arbetsförmedlingen i Örebro haft skrivande praktikanter på nyhetskanalen.se, trots de osäkra omständigheterna.

– Arbetsförmedlingen skulle inte ge praktikplatser om den tyckte att nyhetskanalen.se var ett dåligt företag, säger han.

– Det är vansinne att arbetsförmedlingen låter arbetslösa jobba gratis åt skojare, säger Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande. Nyhetskanalen blandar ihop reklam och journalistik, förvrider konkurrensen och skadar den seriösa journalistiken. Arbetsförmedlingen borde ha bättre koll.

Enligt Louise Emilsson, biträdande chef på arbetsförmedlingen i Örebro, har flera arbetslösa – tre redaktörer och en annonssäljare – precis blivit anvisade fyra av de 32 utannonserade tjänsterna på nyhetskanalen.se i Sverige.

Men när hon får höra att nyhetskanalen.se inte betalar ut arvoden och kallas för skojare av Journalistförbundets ordförande reagerar hon direkt:

– Det är jätteviktigt att vi får veta sådana här saker, säger Louise Emils­son. Jag har kontaktat berörda förmedlare. De kommer förmodligen att ta bort anvisningarna. Vi brukar inte anvisa arbetssökande till arbeten med enbart provisionsbaserad lön. Vi går inte heller in med praktikanter på ett företag som inte betalat ut löner. Har vi praktikanter och de utnyttjas på ett felaktigt sätt avbryter vi praktiken.

Fler avsnitt
Fler videos