Gå direkt till textinnehållet

Journalister benådade i Ecuador

Ecuadors president Rafael Correa benådar flera journalister som dömts till fängelse för förtal. Han utropar samtidigt en seger över ”mediernas diktatur”.

Presidenten Rafael Correa anklagades förra året av tidningen El Universo för att vara en diktator som gett militären tillstånd att öppna eld mot ett sjukhus i samband med ett polisuppror i september. Correa stämde tidningen för förtal.

Tre chefer och delägare på tidningen samt ledarskribenten dömdes till tre års fängelse och böter på totalt 250 miljoner kronor.

I ett tal på måndagen meddelade Rafael Correa att han beslutat att benåda journalisterna, och utropade samtidigt en seger över "mediediktaturen" i landet.

Den dömde ledarskribenten säger till New York Times att det är påtryckningar från andra regeringar och från organisationer som tvingat Correa att benåda journalisterna. Journalisternas advokater anser att domen var politisk och att presidenten utövat sitt inflytande för att tvinga domstolarna att döma till hans favör.

Samtidigt benådade Rafael Correa två journalister som skrivit en bok som avslöjat hur statliga kontrakt tilldelats presidentens bror.

Fler avsnitt
Fler videos