Gå direkt till textinnehållet

Journalisten vann priset Bästa berättande text

Journalistens reporter Johannes Nesser vann kategorin Bästa berättande text när Fackförbundspressens journalistpriser delades ut på torsdagskvällen.

Han fick priset på 10 000 kronor för granskningen av Dagens Nyheters så kallade "frysbox" med motiveringen: ”Ett reportage om en arbetsgivares agerande som har upprört läsare långt utanför den egna branschen. En osannolik historia om förnedring på en arbetsplats. Reporterns saklighet och rytmkänsla förstärker berättelsens djupa obehag.”

Övriga pristagare:

Lärarnas Tidning tilldelades Fackliga nyheters pris för bästa nätjournalistik med motiveringen: ”Genom en målmedveten och långsiktig strategi har redaktionen utbildats att använda webbtjänster för att skapa pedagogiska presentationer. Offentlig data inom angelägna ämnen har metodiskt inhämtats, bearbetats och visualiserats på ett innovativt sätt. Redaktionen har utnyttjat webbens unika möjligheter och är ett tydligt föredöme för fackförbundspressens digitala utveckling.”

Annons Annons

Leni Weilenmann fick priset för Årets bästa förklarande text i Vårdfokus med ”Ny bakterie sprider fruktan” med motiveringen: ”Vinnaren lyfter ett livsviktigt ämne som förtjänar alla uppmärksamhet. Vi får närma oss ämnet genom flera infallsvinklar, som i allra högsta grad är relevanta för målgruppen och ger användbar kunskap. Med ett nära tilltal, en heltäckande faktagenomgång, bra pedagogik och lättillgänglig grafik får vi lära oss allt om hur något litet kommit att bli ett växande problem, och det inte bara för insatta i branschen. Efter att ha läst årets bästa förklarande text i ett livsviktigt ämne känner vi oss mycket klokare. Och väldigt mycket räddare.”

Kategorin Bästa kommenterande text gick till Anna Tyllström i Universitetsläraren för ”Shit, vi behöver ha in en tjej här!” med motiveringen: ”Det är en krönika som belyser en ledsam orättvisa. Det är en krönika som innehåller odiskutabla fakta, språklig finess och oemotståndlig humor. Det är en krönika som konkret illustrerar det viktiga problemet med omedveten sexism, i akademien såväl som i hela samhället.”

Vinnare i kategorin Bästa avslöjande blev Michael Lövtrup i Läkartidningen för ”Klinik såg att metoden inte fungerade – stoppade operationerna i det tysta” med motiveringen: ”För att tidigt ha avslöjat hur bristen på etik och bristande etikkontroll fått förödande konsekvenser för enskilda och lett till att robusta institutioner skakats om och ansvariga avsatts.”

Kategorin Bästa foto vanns av Vårdfokus. Frilansfotografen Lars Nyman hade gjort ett bildreportage i svartvitt om en konstnär som har en mycket svår Parkinsonsjukdom, med motiveringen: ”Årets bästa bild ges till ett fotografi som värdigt berättar utan att varken exploatera eller skriva betraktaren på näsan och lyckas med sin subtila skildring av ämnet skapa en aha-upplevelse. Fotografen har valt att göra en naken gestaltning men undvikit att få det att kännas avklätt. Bilden är en porträttering som sätter respekten för människan i första rummet utan att missa storyn.”

Kommunalarbetaren tog hem priset Bästa layout med motiveringen: En inbjudande och varm layout där grafiska detaljer och bilder möts i en fin harmoni och dessutom bjuder på en överraskande twist. Art directorn har plockat in ett, i många läger, utskällt formgrepp som i fel sammanhang kunde ha fallit platt. Men här blir de vita konturerna den perfekta inramningen som gör detta reportage … nalta eljest.” Peter Önnestam hade gjort layouten till ett reportage om en sjukhusvaktmästare.

Kommunalarbetaren vann även omröstningen om Årets omslag, med en bild på Darth Vader.

Hotellrevyn vann priset Bästa illustration med motiveringen: ”Med en detaljerad och humoristisk bild lotsar illustratören på ett oväntat och kreativt sätt in läsaren i ämnet och lyfter och stöttar texten. Illustratören visar en glädje för yrket och denna illustration borde fungera som inspiration för fler facktidningar att använda sig av nytänkande bild- och formlösningar.” Frilansen Daniel Ågren hade gjort illustrationen till en artikel om avtalsrörelsen: ”Lönespelet är i gång”.

Fler avsnitt
Fler videos