Gå direkt till textinnehållet

Journalist utvisas till Iran

Migrationsdomstolen har beslutat att journalisten Kamran Mirzaian ska utvisas till Iran. Han fruktar för sitt liv om han tvingas återvända. "Jag kommer att hamna i fängelse eller torteras till döds", säger Kamran Mirzaian.

Den iransk-kurdiska journalisten och aktivisten Kamran Mirzaian kom till Sverige 2014. I Iran har han arbetat som journalist i flera år och även varit politiskt aktiv bland annat i Partiet för fritt liv i Kurdistan, PJAK. 

– Jag vill kunna skriva artiklar och göra reportage på mitt eget språk, om min egen kultur, men i Iran kan jag inte göra det. Jag som kurd har inga rättigheter i ett land som Iran, säger Kamran Mirzaian.

I Sverige har han volontärarbetat bland annat för den kurdiska kanalen Newroz TV, som sänder nyheter, debatter och underhållningsprogram på kurdiska via satellit till kurder i främst Europa och Asien. Kanalen är förbjuden i Iran.

Men nu utvisas han från Sverige.

– Jag kom hit med tanken och hoppet om att Sverige är ett demokratiskt land som står upp för människor som flyr från diktatur och förtryck. Med beskedet föll det hoppet. Det gör mig väldigt besviken och ledsen, säger Kamran Mirzaian.

Migrationsdomstolen anser inte att han har lyckats bekräfta sin identitet, och tycker inte att hans arbete för Newroz TV har varit så omfattande att de iranska myndigheterna borde ha fått kännedom om det. Därför anses han inte ha något skyddsbehov.

Kamran Mirzaian har överklagat Migrationsdomstolens beslut och skickat in fler handlingar som styrker hans politiska arbete i Iran. Men den 30 augusti fick han besked om att Migrationsöverdomstolen inte kommer att pröva hans fall.

– Jag förstår inte varför Migrationsdomstolen fattar ett sådant orättvist beslut när de har alla bevis framför sig. Jag har visat vilken situation jag lever i, ändå utvisar de mig till det land där jag inväntar en dödsdom, säger Kamran Mirzaian.

Han är rädd för vad som kommer att hända om han åker tillbaka till Iran. 

– Jag kan inte återvända. För några veckor sedan hängdes 20 av mina kamrater. Jag har fått flera hot både via internet och telefon om att jag kommer att torteras om jag vistas i Iran igen, säger Kamran Mirzaian.

Fler avsnitt
Fler videos