Gå direkt till textinnehållet

Journalist fick rätt mot isländska staten

Den isländska staten ska betala skadestånd till en isländsk journalist. Det har Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna fastslagit. Domstolen anser att staten har brutit mot yttrandefriheten.

Journalisten Era Hlynsdóttir säger att domen är en ”otrolig seger”. Hjalmar Jónsson, ordförande för Isländska journalistförbundet påpekar att domen har stor betydelse för yttrandefriheten i Island.

”Vi firar detta domslut. Det är oerhört viktigt att Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna stöder yttrandefrihet på Island. Tyvärr har isländska domstolarna inte mycket förståelse för yttrandefriheten”, säger Hjalmar Jónsson i en kommentar.

I juli 2007 publicerade tidningen DV en artikel av Erla Hlynsdóttir som handlade om ett åtal mot en man som misstänktes för att ha smugglat in stora mängder med kokain till Island. Artikeln bar rubriken ”Förskräckt kokainsmugglare” på framsidan. I artikeln stod det bland annat att kokainet hade gömts i en bil.

Efter att mannens frikänts stämde han Erla Hlynsdóttir och utgivaren av tidningen för ärekränkning. Tingsrätten dömde till hennes fördel. Men Högsta domstolen upphävde domen i mars 2010 och förklarade att beskrivningen av honom som ”kokainsmugglare” var förtal.

Högsta domstolen beordrade Erla Hlynsdóttir och utgivaren av DV att betala mannen ersättning. Men Erla Hlynsdóttir hävdade att domen kränkt hennes rättigheter enligt artikel 10 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som handlar om yttrandefrihet, och tog fallet till Europadomstolen.

Europadomstolen slog fast att den isländska staten gjort sig skyldig till brott mot artikel 10 i Europakonventionen och att den isländska staten ska betala skadestånd till Erla Hlynsdóttir.

Fler avsnitt
Fler videos