Gå direkt till textinnehållet

Journalist döms till 20 års straffarbete för cyklonrapportering

Bildjournalisten Sai Zaw Thaike döms av en militärtribunal i Rangoon för bland annat brott mot lagen om hantering av naturkatastrofer.

Den 23 maj greps bildjournalisten Sai Zaw Thaike i staden Sittwe, Myanmar, där han dokumenterade förödelsen efter cyklonen Mocha som dragit in över Myanmars västkust en vecka tidigare. Stormen dödade fler än 140 personer, bland dem många personer ur den förföljda minoritetsgruppen rohingya som bott i flyktingläger i Sittwe.

Sai Zaw Thaike, som arbetar för den oberoende nyhetssajten Myanmar Now, fördes till det ökända Inseinfängelset i Rangoon i juni, misstänkt för flera brott.

Igår onsdag dömdes han av en militärtribunal till 20 års fängelse med hårt straffarbete för att ha brutit mot Myanmars lag om hantering av naturkatastrofer, samt uppvigling och spridande av felaktig information. Det är det längsta fängelsestraff som någon journalist dömts till sedan militärkuppen i Myanmar 2021.

Enligt Myanmar Now ska Sai Zaw Thaike inte ha fått tillgång till försvarare och det hölls heller ingen rättegångsförhandling innan domen föll.

Tidningen Myanmar Now förbjöds av militärjuntan 2021 och dess medarbetare har sedan dess arbetat i hemlighet inne i Myanmar.

Enligt pressfrihetsorganisationen Detained Journalists Information har totalt 156 journalister gripits i Myanmar sedan statskuppen och minst 50 av dem är fortfarande fängslade. Fyra journalister har dödats i Myanmar sedan 2021.

Fler avsnitt
Fler videos