Gå direkt till textinnehållet

Joanson van vid mediestormar

Ove Joanson har själv varit med om mediestormar och protester från medarbetare mot löneförmåner och generösa fallskärmar. Under 1995, hans sista år som VD på SR, avslöjades det att han förutom en chefslön på drygt 100 000 kronor i månaden hade lyckats förhandla sig till ett avgångsvederlag på 4,5 miljoner kronor och en pensionsförsäkring på cirka 8 miljoner kronor.

Ove Joanson har själv varit med om mediestormar och protester från medarbetare mot löneförmåner och generösa fallskärmar. Under 1995, hans sista år som VD på Sveriges Radio, avslöjades det att han förutom en chefslön på drygt 100 000 kronor i månaden hade lyckats förhandla sig till ett avgångsvederlag på 4,5 miljoner kronor och en pensionsförsäkring på cirka 8 miljoner kronor.

Han var alltså garanterad en fallskärm på drygt 12 miljoner kronor.

Dessutom framkom att Joanson under 1994 gjort av med drygt 600 000 kronor på resor och representation.

Under 1995 blev det också känt att Joanson disponerade en tjänstebostad på Östermalm som SR inköpt för 2,5 miljoner kronor.

Det som särskilt stack i ögonen var att Joansons ekonomiska villkor blev kända samtidigt som SR befann sig i ekonomisk kris och företaget hade ålagts ett sparbeting på 200 miljoner kronor.

Efter rabaldret kring tjänstebostaden lämnade Ove Joanson ifrån sig lägenheten.

bryt

I övrigt lät han sig inte mycket bekommas av kritiken. Han hade också rykte om sig att vara en självsvåldig och hårdför chef. Somliga liknade honom vid en despot eller diktator. Själv föredrog han beteckningen ”tydlig chef”.

Ove Joanson hade också anhängare som ansåg att han var en chef som lyckades uträtta saker på SR. Under hans tid startade SR till exempel uppskattade och seglivade program som God morgon världen.

Hans första uppgift som ordförande i SRs styrelse blir nu att se till att företaget får en ny VD. Han borde veta vad som krävs.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos