Gå direkt till textinnehållet

JK utreder hot på hockeyblogg

Sportchefen för Skellefteå AIK uppmanades i en blogg hos tidningen Norra Västerbotten att ”bära skyddsväst om han är ute och se till att ha ryggen fri”. Nu inleder justistiekanslern en förundersökning mot chefredaktör Anders Steinvall.

Hotet publicerades i NVs hockeyblogg och polisanmäldes den 25 januari av sportchefen Peo Larsson. Till Norra Västerbotten motiverade han anmälan:
– Jag tycker att det är viktigt att ta en debatt om det här. Anonyma hot på nätet tycker jag inte hör hemma i en tidning. Jag tar dessutom hotet på allvar.

Ansvarige utgivaren Anders Steinvall beklagar publiceringen:
–   Att bli utsatt för detta är djupt obehagligt och jag beklagar att den aktuella kommentaren inte upptäcktes i tid. Vi får se över rutinerna för att minska risken att det sker igen, säger han i artikeln i Norra Västerbotten.

Eftersom läsarkommentarerna på bloggen granskas i förväg är utgivaren (Steinvall) ansvarig för vad som publiceras. Frågan faller därför under Yttrandefrihetsgrundlagen YGL. I sådana här frågor är det justititiekanslern som beslutar om en utredning ska göras, inte den lokala polisen.
Och JK Göran Lamberz har nu alltså ansett att "uppgifterna i det inlägg som uppges ha förekommit på bloggen ger JK anledning att anta att yttrandefrihetsbrottet olaga hot kan ha begåtts."

Förundersökning mot webbplatsens ansvarige utgivare Anders Steinvall ska därför inledas.

Fler videos
Fler avsnitt