Gå direkt till textinnehållet

JK-kritik mot verksamhetschef

En verksamhetschef vid Akutvårdcentralen i Borås kritiseras av Justitiekanslern. Chefen satte upp anslag på Akutvårdcentralen som enligt JK kunde tolkas som missnöje med att anställda vänt sig till medier i ett pågående personalärende.Bild: Justitiekanslerns kansli.

Verksamhetschefen ska också ha ringt en journalist på Borås Tidning och frågat efter journalistens källa, efter en artikel med rubriken ”Vårdpersonal stängs av från jobbet”.

JK bedömer dock inte att ett uppsåtligt brott mot efterforskningsförbudet har förekommit, någon förundersökning ska därför inte inledas. ”En enstaka fråga till en journalist räcker normalt inte för att det ska anses vara fråga om efterforskning”, skriver JK i sitt beslut.

Däremot anser JK att det var "mindre lämpligt mot bakgrund av den yttrandefrihetsrättsliga regleringen" att chefen satte upp anslag om skriverierna i tidningen på Akutvårdscentralen . Även om anslagen var ”relativt försiktigt hållna” kan man enligt JK inte bortse från att de ”lätt upplevs som chefens missnöje med att personalen kritiserat myndigheten offentligt” och därmed kan leda till att anställda i framtiden avstår från att vända sig till medier.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos