Gå direkt till textinnehållet

JK granskar Aftonbladet

Justitiekanslern ska granska huruvida Aftonbladets publicering av en bild på två män som gör Hitlerhälsning innebär lagbrott. Polisen i Nyköping påstår att bilden är arrangerad. Aftonbladet förnekar detta.

Justitiekanslern ska granska huruvida Aftonbladets publicering av en bild på två män som gör Hitlerhälsning innebär lagbrott. Polisen i Nyköping påstår att bilden är arrangerad. Aftonbladet förnekar detta.

En musikfest vid motorgården Kuggnäs, öster om Nyköping, förra helgen bevakades av både polis och medier eftersom det befarades att Vit makt-anhängare skulle lockas till festen.

På lördagen den 9 augusti publicerade Aftonbladet en bild av två män som gör nazihälsning i mörkret. Bilden fungerade som ett slags motbevis till arrangörernas påstående om att det inte gjordes några nazihälsningar på festen.

På grund av den publicerade bilden fick polisen i Nyköping in en anmälan om hets mot folkgrupp. Anmälan lades dock ner, eftersom polisen dragit slutsatsen att bilden var arrangerad.

Frilansfotografen Hans Rosenthal tog bilden, men inte på Kuggnäs, utan på en gata i Arnö, några kilometer från musikfesten. Till Södermanlands Nyheter säger Hans Rosenthal att bilden ”delvis var arrangerad”, att det var de två killarna som själva ville vara med på bild. När de fick se fotograferna som stod på vägen mot Kuggnäs visade de upp sina tatueringar och sträckte upp armarna. Hans Rosenthal tog en bild som han sålde till Aftonbladet.

bryt

Kammaråklagare Michael Forsberg vid åklagarkammaren i Nyköping har nu, såväl muntligen som skriftligen, bett Justitiekanslern, JK, att granska bildpubliceringen.

– Jag samtalade med en handläggare på JK som tyckte att ärendet var intressant. Jag skickade därför över artiklarna i Aftonbladet och Södermanlands Nyheter. Det är alltså inte någon regelrätt anmälan utan jag tyckte att det fanns anledning att informera JK om bildpubliceringen, säger Michael Forsberg.

Daniel Gustafsson, som hanterar ärendet hos JK, var inte tillgänglig för en kommentar om ärendet på måndagförmiddagen.

På Aftonbladet vill man i nuläget inte kommentera bildpubliceringen.

– I och med att JK har satt igång en granskning vill jag inte kommentera ärendet, utan välkomnar JKs utredning, säger Aftonbladets redaktionschef, Niklas Silow, som var ansvarig utgivare vid publiceringstillfället.

bryt

Anders Gerdin, Aftonbladets chefredaktör, har i en tidigare kommentar klargjort att han inte anser att det skulle röra sig om någon arrangerad bild.

– Bilden är inte arrangerad, den har anknytning till texten eftersom de båda killarna kom från Kuggnäsfesten. Nazisthälsningarna var helt frivilliga, sade han till Södermanlands Nyheter i fredags.

Aftonbladet hade ingen reporter på plats utan artikeln skrevs från redaktionen i Stockholm. I artikeln står det att flera av festdeltagarna gjorde nazihälsningar och skrek ”Sieg heil”. Men enligt polisen stämmer inte detta.

– Vi var många poliser på plats och ingen hörde eller såg någonting av detta, säger Sune Asp till Södermanlands Nyheter.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos