Gå direkt till textinnehållet

JK efterlyser anmälningar om hot

I ett svarsbrev till Petter Ljunggren på SRs Medierna klargör Justitiekanslern att brott mot journalister kan vara ett ”brott mot medborgerlig frihet” och därmed tas upp av JK.

Tidigare skrev JK i ett svar på en förfrågan från reportern Fredrik Laurin att hot mot journalister i allmänhet hanteras av allmän åklagare som olaga hot och därmed inte ska tas upp av Justitiekanslern som TF-brott.

I brevväxlingen med Ljunggren gör JK dock distinktionen att brott mot journalister, t.ex. hot, i vissa fall kan inskränka yttrandefriheten så att de är brott mot medborgerlig frihet enligt Tryckfrihetsförordningen. Det är ett allvarligare brott med strängare straff än olaga hot.

Justitiekanslern vill följa upp praxis framöver och skriver i brevet att man gärna tar emot anmälningar på fall där man inte utnyttjat den allvarligare brottsrubriceringen.

Ska man alltid leta efter strängaste brottsrubriceringen?

– Ja, normalt gör en åklagare så, och JK är åklagare i TF- och ytttrandefrihetsmål, säger Peter Winge, hovrättsassessor på JK.

I vilka fall kan brott mot journalister vara brott mot medborgerlig frihet?

– Till exempel om någon hotar hela redaktionen på en stor tidning så att de inte vågar skriva. Jag vågar inte säga om det skulle kunna vara tillämpligt för enskilda journalister, det är det vi gärna vill pröva.

 

 

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.