Gå direkt till textinnehållet

Jekander överklagar YEN-beslut om Alcalá-citat

Anita Jekander, tidigare reporter på SVT, kritiseras av Journalistförbundets Yrkesetiska nämnd för ett inslag om debattören Jesús Alcalá. Alcalá har anmält ytterligare fyra journalister som dock friats av YEN.

Anita Jekander, tidigare reporter på SVT, kritiseras av Journalistförbundets Yrkesetiska nämnd för ett inslag om debattören Jesús Alcalá.
Alcalá har anmält ytterligare fyra journalister som dock friats av YEN.

YENs kritik mot Anita Jekander rör ett e-postbrev som Alcalá skickade till SVT förra sommaren. Brevet handlade om Alcalás familjeförhållanden.

I brevet hade Alcalá skrivit: ”Om Jekander har rätt har alltså min far ljugit för mig…”

När citatet återgavs i SVT hade Anita Jekander ändrat det till: ”Om det här är sant har alltså min far ljugit för mig…”.

Enligt Jekander gjorde hon ändringen för att det hade varit förmätet och svårbegripligt för tittarna om hennes namn funnits med i citatet.

I ett ”påpekande” skriver YEN att ändringen av citatet strider mot förbudet att förfalska intervjuer och bilder.

Anita Jekander har överklagat YENs beslut och uppger att hon tagit del av kritiken med ”oerhörd förvåning”.

Påstått samarbete med polisen

De journalister som friats av YEN efter anmälningar från Jesús Alcalá är Thomas Michélsen och Juan Flores, båda vid DN, Lasse Wierup, Sydsvenskan samt Per Nygren, GP.

Anklagelserna gäller bland annat påstått samarbete med polisen, bristande faktakontroll och att Alcalá inte ska ha getts tillfälle att kommentera vissa uppgifter.

YEN har gjort en sammanfattande bedömning där nämnden hävdar ”att Jesús Alcalá i sin anmälan gjort flera svepande värdeomdömen om anmälda personer. Varken i Jesús Alcalás anmälan eller i den vidare skriftväxlingen ges dock några belägg för att styrka riktigheten i påståendena”.

Alcalá skriver i en inlaga att han tycker att YEN ska läggas ner eftersom journalister ändå åtnjuter immunitet.

Journalisten har utan framgång sökt Jesús Alcalá.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos