Gå direkt till textinnehållet

Jan Stenbeck död: Nydanande och stridbar

“Nydanande och stridbar”. Så beskriver Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén den bortgångne Jan Stenbeck.

“Nydanande och stridbar”. Så beskriver Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén den bortgångne Jan Stenbeck.

Finansmannen och mediemogulen Jan Stenbeck dog på måndagskvällen på American Hospital i Paris, av en hjärtinfarkt, efter en kort tids sjukdom.

Jan Stenbeck var styrelseordförande i MTG, ordförande i Invik & Co. AB, Tele2

AB, Metro International S.A., Millicom International S.A., Transcom WorldWide S.A. och ordförande i Industriförvaltnings AB Kinnevik. De sju börsnoterade bolagen hade i går ett samlat börsvärde på 36 miljarder kronor. På medieområdet kontrollerar Stenbecks-sfären TV3, ZTV, TV8, Viasat, Metro, Finans Vision, Moderna Tider och Kapital. Sfären är också storägare i TV4.

Enligt Stenbecks medarbetare hade finansmannen inte visat några tecken på sjukdom. Sedaste tiden hade han tvärtom varit minst lika engagerad som vanligt i sitt imperium, uppger Aftonbladet.

Jan Stenbeck blev 59 år gammal.

– Vi beklagar den sorg som Jan Stenbecks nära och kära drabbats av.

Det säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén i en kommentar till Jan Stenbecks död.

– Jan Stenbeck var en nydanande och stridbar entreprenör. Han var bland de första att utmana det svenska etermediemonopolet. Jan Stenbeck byggde upp en världsomfattande medieindustri inom såväl programverksamhet som distribution och marknadsföring. Här var Jan Stenbeck var en förnyare som fick andra agerande att tänka i nya banor.

Jan Stenbeck företräddeett för fackföreningsrörelsen främmande synsätt på fackliga rätter och personalpolitik, menar Agneta Lindblom Hulthén. Detta gav upphov till onödiga motsättningar mellan personal och företagsledning. Journalistförbundet kommer inom kort att publicera en granskning av ett av dessa fall, nedläggningen av Finanstidningen.

– Nu sker ett ledarskifte inom Stenbecksfären. Journalistförbundet kommer att följa utvecklingen med stort intresse och hoppas på ett framtida samarbete som bygger på ömsesidig respekt. Vår förhoppning är att medarbetarna inte ska drabbas av negativa konsekvenser inom Stenbecks företag.

Fler videos
Fler avsnitt