Gå direkt till textinnehållet

Jakt efter pappor i 1 700 ärenden Reporter vann över Försäkringskassan

Försäkringskassan i Älvsborgs län fick lov att leta igenom 1 700 ärenden för att få fram vilka män i Borås som tagit pappaledighet.Journalisten Lars Berglund på Borås Tidning vann ett mål i kammarrätten mot försäkringskassan.

Försäkringskassan i Älvsborgs län fick lov att leta igenom 1 700 ärenden för att få fram vilka män i Borås som tagit pappaledighet.

Journalisten Lars Berglund på Borås Tidning vann ett mål i kammarrätten mot försäkringskassan.

Lars Berglund ville få uppgifter om hur många män i Borås kommun som hade tagit en längre tids pappaledighet. Han skulle använda uppgifterna för att göra intervjuer med några av männen.

– Jag ville veta hur de upplevt pappaledigheten och om de haft några problem i relationerna med arbetsgivaren, berättar han.

Men försäkringskassan slog bakut när Berglunds begäran kom. ”Någon skyldighet att bedriva arkivforskning eller eljest företa mer omfattande utredning föreligger inte”, hävdade kassan och la till att den inte hade någon skyldighet ”att göra selektiva urval ur myndighetens handlingar”.

Men Lars Berglund överklagade till kammarrätten i Göteborg där han fick rätt.

Försäkringskassan anförde att den var tvungen att gå igenom 1 700 föräldrapenningärenden för att hitta männen och att arbetet måste ske manuellt. Dessutom hävdade kassan att den hade för hög arbetsbelastning när begäran kom för att klara av jobbet.

Men kammarrätten tyckte inte att Lars Berglunds begäran var orimlig. Den var så utformad att det gick att identifiera de handlingar han ville ha. Att det var arbetsamt eller störde det ordinarie arbetet att ta fram handlingarna kunde möjligen påverka sättet och tidpunkten för att lämna ut dem men det kan inte åberopas till stöd för att vägra att göra det, skrev kammarrätten i domen. Lars Berglund skulle ha sina begärda uppgifter, om det inte rådde sekretess för att lämna ut dem.

Domen kom i slutet av januari förra året. I dag har Lars Berglund fått de handlingar han begärde.

– Jag känner mig lite som en offentlighetsprincipens fotsoldat, säger han glatt.

Det var första gången han överklagade ett ärende till kammarrätten.

– Jag har inte jobbat som journalist så länge eftersom jag gick ut journalistlinjen i våras. Men det kommer säkert att bli fler gånger.

Fler avsnitt