FOTO: SVT

”Jag vill ha tillbaka åfanismen”

21 september, 2020

Samtal med Utrikeskorrespondenten Carina Bergfeldt får en egen talkshow på SVT nästa år. Men hon har ingen plan på att överge nyhetsjournalisten. ”Jag är utlånad i fem månader, sen kommer jag tillbaka till död och elände”, säger hon.

Det är utrikeskorrespondenten och författaren Carina Bergfeldt som ska underhålla SVT-tittarna på fredagskvällarna i vår. Hon får en egen talkshow som sänds klockan 21 på fredagskvällar med start i januari 2021.

Hon har varit föräldraledig sedan årsskiftet men går tillbaka i tjänst under hösten och ska den närmaste månaden bevaka valet i USA. När vi får kontakt per telefon är klockan kvart i två på natten, amerikansk tid, och hon ska just gå och lägga sig.

Hur känns det att bli talkshowvärd?
– Skitroligt! Och lite läskigt, säger Carina Bergfeldt.

Vad är det som känns läskigt?
– Jag är van vid att åka hem till människor och intervjua dem, och att man är hemma hos dem gör jättemycket för att de ska öppna upp. Nu ska man sitta i en studio med kameramän och spotlights och få folk att bli avslappnade. Det kan göra mig lite skräckslagen.

Vad ska det vara för inriktning på din talkshow?
– Det är en jättebra fråga, vi håller på att luska i det nu. Tanken är att få en kombination av kända och okända människor. När jag gjorde piloten så hade vi med en helt okänd iva-sköterska som hade fantastiska och hemska berättelser från sitt jobb. Jag vill att man ska känna ”wow” när man hör berättelserna.

– När jag jobbade på Aftonbladet pratade vi om åfanismen, att man fick läsaren att tänka ”å fan”. Det skulle jag vilja få in, gärna från okända människor som tittarna inte visste att de ville vet mer om.

Men åfanismen är väl död nu?
– Nej, nej. Åfanismen bara sover, på grund av kapitalism och klickraketer och cynism. Den är i högsta grad levande, den sover en törnrosasömn och behöver någon som väcker den.

– Sen ska jag försöka sluta vältra mig i död och elände, det är ju annars min specialitet, men jag vet inte om tittarna klarar det på fredagskvällarna.

Kommer du att köra standup som många amerikanska talkshows har?
– Jag är så otroligt o-rolig så det blir inget öppningsnummer. Vi har tre och en halv månad på oss att jobba fram. Vi vet inte ens vad programmet ska heta, vi vet inte hur scenografin ska se ut. De frågade mig om jag vill ha ett husband, och jag svarade ”Jag vet inte, ska man ha det?”

Överger du nyhetsjournalistiken nu?
– Nej för farao, jag tar en paus. Jag ska vara tjänstledig från utrikesredaktionen i fem månader och är utlånad till Nöjet. Sen kommer jag tillbaka till död och elände.

Så det blir en oneshot, en säsong?
– Vi vet inte. Det beror väl på tittarna, och på mig. Men jag räknar med att vara tillbaka på utrikesredaktionen nästa höst.

Vad kan du tillföra en talkshow?
– Jag är kvinna, det är alltid värt nåt tänker jag.

Hon skrattar, men det är egentligen inte ett skämt – den manliga dominansen i genren är enorm.

– De flesta talkshows leds ju av vita medelålders män runt 50, så redan där tycker jag att jag har någonting att tillföra. Men det är inte så att jag tror att jag kan uppfinna hjulet igen, talkshow är ett format som fungerar väl och jag ska ägna en del av min lediga tid för att kolla på talkshows för att få en bild av vad jag tror skulle kunna fungera för mig.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Thomas Schönbeck tors, 2020-09-24 08:29
Varför är det meriterande att hon har ett visst kön? Borde inte meriter kommer från just..meriter? Hennes meriter inom underhållningsindustrin är ju som hon själv säger noll och intet. med det sagt, det har gjorts en pilot där jag antar hon gjort bra ifrån sig. Att väljas ut, och anse att man borde väljas ut, på grund av kön, eller för den delen andra yttre attribut är ju vad som i dagligt tal kallas identitetspolitik. Indentitetspolitik är en väldigt kontroversiell politisk ideologi. Det skrämmer mig att en välmeriterad och högprofilerad journalist som nu erbjuds ännu ett steg i sin karriär så öppet och tydligt säger sig tillhöra denna ideologiska inriktning. När jag gjort karriär hade jag tagit det som en grov förolämpning om någon sagt att jag fått jobbet för att jag är man, inte för att jag är duktigt på det jobb jag är satt att utföra. Enligt svensk grundlag skall meritokrati råda och kön, hudfärg eller andra yttre markörer skall inte, och får inte, spela någon roll. Trots det säger Carina att hon tycker att just hennes kön är en merit, och att det är problematiskt att det mest är män inom denna delen av industrin. Hon tycker alltså att andra människors könstillhörighet är ett problem. Jag finner det också märkligt att Johannes inte ifrågasätter denna inställning som Carina har som står diametral mot vad ett demokratiskt samhälle skall stå stå för.
Inlagt av Johannes Nesser tors, 2020-09-24 12:06
Carina Bergfeldt säger inte att hon har fått jobbet för att hon är kvinna. Hon säger att hon tror att det kan tillföra talkshowgenren något att det finns även kvinnor, och inte bara män, som är programledare. Jag kan inte finna något journalistiskt skäl att ifrågasätta den inställningen, som inte heller kan beskrivas som identitetspolitisk eller odemokratisk.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies