Gå direkt till textinnehållet

”Jag vill ha tillbaka åfanismen”

Utrikeskorrespondenten Carina Bergfeldt får en egen talkshow på SVT nästa år. Men hon har ingen plan på att överge nyhetsjournalisten. ”Jag är utlånad i fem månader, sen kommer jag tillbaka till död och elände”, säger hon.

Det är utrikeskorrespondenten och författaren Carina Bergfeldt som ska underhålla SVT-tittarna på fredagskvällarna i vår. Hon får en egen talkshow som sänds klockan 21 på fredagskvällar med start i januari 2021.

Hon har varit föräldraledig sedan årsskiftet men går tillbaka i tjänst under hösten och ska den närmaste månaden bevaka valet i USA. När vi får kontakt per telefon är klockan kvart i två på natten, amerikansk tid, och hon ska just gå och lägga sig.

Hur känns det att bli talkshowvärd?
– Skitroligt! Och lite läskigt, säger Carina Bergfeldt.

Annons Annons

Vad är det som känns läskigt?
– Jag är van vid att åka hem till människor och intervjua dem, och att man är hemma hos dem gör jättemycket för att de ska öppna upp. Nu ska man sitta i en studio med kameramän och spotlights och få folk att bli avslappnade. Det kan göra mig lite skräckslagen.

Vad ska det vara för inriktning på din talkshow?
– Det är en jättebra fråga, vi håller på att luska i det nu. Tanken är att få en kombination av kända och okända människor. När jag gjorde piloten så hade vi med en helt okänd iva-sköterska som hade fantastiska och hemska berättelser från sitt jobb. Jag vill att man ska känna ”wow” när man hör berättelserna.

– När jag jobbade på Aftonbladet pratade vi om åfanismen, att man fick läsaren att tänka ”å fan”. Det skulle jag vilja få in, gärna från okända människor som tittarna inte visste att de ville vet mer om.

Men åfanismen är väl död nu?
– Nej, nej. Åfanismen bara sover, på grund av kapitalism och klickraketer och cynism. Den är i högsta grad levande, den sover en törnrosasömn och behöver någon som väcker den.

– Sen ska jag försöka sluta vältra mig i död och elände, det är ju annars min specialitet, men jag vet inte om tittarna klarar det på fredagskvällarna.

Kommer du att köra standup som många amerikanska talkshows har?
– Jag är så otroligt o-rolig så det blir inget öppningsnummer. Vi har tre och en halv månad på oss att jobba fram. Vi vet inte ens vad programmet ska heta, vi vet inte hur scenografin ska se ut. De frågade mig om jag vill ha ett husband, och jag svarade ”Jag vet inte, ska man ha det?”

Överger du nyhetsjournalistiken nu?
– Nej för farao, jag tar en paus. Jag ska vara tjänstledig från utrikesredaktionen i fem månader och är utlånad till Nöjet. Sen kommer jag tillbaka till död och elände.

Så det blir en oneshot, en säsong?
– Vi vet inte. Det beror väl på tittarna, och på mig. Men jag räknar med att vara tillbaka på utrikesredaktionen nästa höst.

Vad kan du tillföra en talkshow?
– Jag är kvinna, det är alltid värt nåt tänker jag.

Hon skrattar, men det är egentligen inte ett skämt – den manliga dominansen i genren är enorm.

– De flesta talkshows leds ju av vita medelålders män runt 50, så redan där tycker jag att jag har någonting att tillföra. Men det är inte så att jag tror att jag kan uppfinna hjulet igen, talkshow är ett format som fungerar väl och jag ska ägna en del av min lediga tid för att kolla på talkshows för att få en bild av vad jag tror skulle kunna fungera för mig.

Fler avsnitt
Fler videos