Gå direkt till textinnehållet

”Jag hoppas inte på någon strid i ordets negativa bemärkelse”

Expressens Anna Herdenstam har inte tidigare suttit i förbundsstyrelsen. Efter nomineringen från nio dagspressklubbar i Stockholm utmanar hon Tomas Backlund om posten som vice ordförande i Journalistförbundet. 

I onsdags berättade Journalisten att de nio journalistklubbarna på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Dagens Industri, Expressen, Mitt i, Promedia, Upsala Nya Tidning samt TT Nyhetsbyrån nominerar tre personer till Journalistförbundets styrelse. 

En av dem är Anna Herdenstam, programledare på Expressen. Hon nomineras till förbundsstyrelsen som vice ordförande i Journalistförbundet.

Anna Herdenstam har jobbat som journalist i över 30 år, hon är även arbetstagarrepresentant i Expressens styrelse.

Annons Annons

Varför tror du att du fick frågan?

– För att jag är engagerad. Vi jobbar mycket över redaktionsgränserna inom Bonnier News och jag har synts och hörts mycket där och vågat ta fajten på golvet. Slåss för bättre villkor kan man göra i högre grad med stigande ålder, jag märker att yngre kollegor inte alltid vågar engagera sig, kanske för att man inte vill riskera sin position, säger hon.

Anna Herdenstam berättar att sedan hon började undervisa i tv för webben åt FOJO, har hon träffat allt fler kollegor från lokalredaktioner över hela landet som berättat om sina villkor.

Som journalist blir man ofta satt under press att arbeta mer, hela tiden leverera mer innehåll. Engagemanget handlar inte bara om lön utan också om rimliga villkor, menar hon.

När det kommer till enskilda sakfrågor hon vill driva om hon blir vald på kongressen, så vill hon inte gå händelserna i förväg.

Men hon brinner extra för att få fler unga journalister att bli fackligt intresserade.

– Den fackliga kampen har ju drivits i decennier så det handlar inte om att jag tror mig komma med något nytt, förbundsstyrelsen gör redan ett bra arbete. Med det sagt tror jag att vi behöver jobba med att få fler unga att engagera sig fackligt. Bland yngre journalister idag ser inte jag samma engagemang och det måste vi alla jobba med, säger Anna Herdenstam.

Tomas Backlund ställer samtidigt upp till omval som vice ordförande, det kan därför bli en strid om posten på kongressen i oktober. Hur ser du på det?

– För mig handlar det inte om att peta någon. Jag är glad att mina kamrater i distriktet vill ha mig och hoppas inte på någon strid i ordets negativa bemärkelse, utan att man ser att det finns två bra kandidater att välja mellan.

Vad tycker du om det jobb han har gjort?

– Jag kan bara säga att jag har jättestor respekt för honom och styrelsen som helhet.

Fler avsnitt
Fler videos