Ivar Arpi startar egen publikation

4 maj, 2021

FOTO: Karl Gabor Bulletins tidigare chefredaktör Ivar Arpi startar den digitala publikationen ”Rak höger med Ivar Arpi” på Substack. ”Jag tappade sugen på att ha överhuvuden”, säger han till Journalisten.

Den 22 mars lämnade Ivar Arpi och flera andra medarbetare Bulletin i protest mot att ägarna inte respekterade den redaktionella integriteten på tidningen.

– Jag fick flera jobberbjudanden, det första kom en halvtimme efter att ha lämnat Bulletin. Alla erbjudanden gick ut på det jag gjorde skulle placeras bakom andras betalväggar och jag började fundera på om jag verkligen ville det eller om jag skulle prova något annat. Dessutom hade jag tappat sugen på att ha överhuvuden, säger Ivar Arpi.

Han pratade med några internationella kontakter, bland andra i USA och Storbritannien – och de underströk alla att nyhetsbrev hade blivit lönsamma delar av deras verksamhet. Det var så han upptäckte Substack.

Substack är en tjänst som tillhandahåller en publicistisk sajt med nyhetsbrev och betalvägg, mot tio procent av intäkterna. Ivar Arpi tyckte att det lät intressant och i dag tisdag publiceras den första artikeln på ”Rak höger – med Ivar Arpi”, som substackpublikationen heter. En podd är också kopplad till publikationen.

– I den engelskspråkiga världen har Substack fått stort genomslag, hur det kommer att funka på svenska vet jag inte än men jag hoppas såklart att det här är ett fungerande koncept och prenumerationerna har börjat ticka in. Det här är mitt heltidsjobb nu.

Är det ett slags blogg?
– Nja. Jag har inget bra namn på det. Blogg 2.0 kanske? Jag hoppas att det ska räcka med att säga ”substack” så att man slipper kalla det för en nyhetsbrevsbloggtidning … med podd…

Vad är skillnaden mellan att substacka och att skriva för en annan publikation, eller en blogg?
– Läsarkontakten. Det liknar sociala medier på så sätt att det är enkelt att ha diskussioner mellan skribenten och läsaren. Men om jag skriver på Facebook jobbar jag ju faktiskt för Facebook. Nu skriver jag i min egen publikation och kan ändå ha kontakt och diskussion med läsarna på ett sätt som liknar Facebook eller Twitter. Substack möjliggör ett mer direkt tilltal än när man skriver för en stor tidning, eller när man skriver en bok. Då måste man skapa en abstrakt läsare som mottagare – nu kan man skriva för den faktiske läsaren. Det stimulerar också till diskussion mer än vad Patreon gör.

Ivar Arpi, som i höstas lämnade en tjänst som ledarskribent på Svenska Dagbladet för att arbeta på Bulletin, kommer också att börja frilansa som krönikör för SvD Kultur.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies