Gå direkt till textinnehållet

Israelisk press protesterar mot censur

Den israeliska säkerhetstjänsten Shabak såg till att inga tidningar fick skriva om den 23-åriga journalisten Anat Kamm, som satts i husarrest efter att ha lämnat uppgifter om ett militärt övergrepp. Nu protesterar medierna mot censureringen.

Den israeliska tidningen Haaretz, och flera andra medier, har gått till domstol för att protestera mot säkerhetstjänstens order om att ingen får skriva om Anat Kamm.

Under tisdagen ägnade de även tidningssidor och nyhetssändningar åt frågan, men eftersom de inte kunde nämna vad den egentligen handlade om, uppmanade de sina läsare att ta reda på mer via nätet, skriver Dagens Nyheter. 

Den 23-åriga journalisten Anat Kamm misstänks för att ha läckt känsliga uppgifter till tidningen Haaretz. Uppgifterna fick Kamm reda på under sin tid som värnpliktig på staben hos general Yair Naveh. Naveh var högste befälhavare på Västbanken 2007, när israeliska styrkor dödade tre islamister, och bröt mot ett domstolsbeslut om att inga efterlysta som kan gripas på fredlig väg får elimineras.

Annons Annons

Riksdagsmannen Nahman Shai lovar att jobba för en ny lagstiftning som reglerar myndigheternas makt över pressen.

– När det gäller statens säkerhet eller en het polisutredning kan allt diskuteras. Men detta är absurt. hela världen vet vad det handlar om – utom våra egna medborgare, säger Nahman Shai till Dagens Nyheter.

Fler avsnitt
Fler videos