Gå direkt till textinnehållet

Israel anklagar stora medier för att vara Hamas medbrottslingar

New York Times, AP, Reuters och CNN tillbakavisar kraftigt den israeliska regeringens anklagelser om att medarbetare haft förhandskunskap om Hamas terrorattack, men CNN har brutit med en frilansfotograf.

Israels regering anklagade på torsdagen ledande amerikanska medier för att ha samarbetat med frilansjournalister som haft förhandskännedom om Hamas angrepp den 7 oktober.

I ett brev till CNN, New York Times, AP och Reuters daterat 9 november skriver Israels kommunikationsminister att det har kommit till Israels kännedom att ”vissa individer i era organisationer, inklusive fotografer och andra” haft förhandskunskap om attacken, och uppmanar medierna att skyndsamt och noggrannt utreda uppgifterna, som kommer från den proisraeliska NGOn Honest Reporting.

AP, New York Times och Reuters tillbakavisar kraftigt anklagelserna, rapporterar Politico.

NYT kallar anklagelserna ”osanna” och ”upprörande” och menar att de försätter utsända i Israel och Gaza för fara. NYT kritiserar också Honest Reporting för ”vaga anklagelser” mot flera frilansande fotografer som arbetar i Gaza.

Också CNN tillbakavisar påståendet om att ha haft förhandskännedom om Hamas terrorattack. CNN klargör samtidigt att kanalen har ”brutit alla band” med en av de fotografer som enligt Honest Reportings rapport har kopplingar till Hamas och som fotade en brinnande israelisk stridsvagn och Hamassoldater på väg in i den israeliska kibbutzen Kfar Azza den 7 oktober, där 200 israeler dödades i Hamas massaker.

 

Fler avsnitt
Fler videos