Gå direkt till textinnehållet

Intern kritik mot chefernas VM-resa

Ett gäng chefer på Aftonbladet, däribland chefredaktören Anders Gerdin, har varit på resa till fotbolls-VM i Japan och Sydkorea. Detta har väckt intern kritik på tidningen. – Folk är jävligt upprörda. Vi är många som suttit och slitit med projekt i dagar och nätter utan att se röken av de höga cheferna, säger en medarbetare.

Ett gäng chefer på Aftonbladet, däribland chefredaktören Anders Gerdin, har varit på resa till fotbolls-VM i Japan. Detta har väckt intern kritik på tidningen.

Andra Asienfarare är Aftonbladet Nya Mediers chefredaktör Kalle Jungkvist, administrative redaktören Bengt Olsson, ekonomidirektören Örjan Folkesson och redaktionschefen Niklas Silow.

Resorna har väckt ont blod bland medarbetare på redaktionen, som under VM fått en ökad arbetsbelastning med extraupplagor och senare lämningar. I synnerhet på grund av det motiv som framkommit i efterhand: att ledningen ville se hur sporten arbetar under ett stort mästerskap.

Annons Annons

– Folk är jävligt upprörda. Vi är många som suttit och slitit med projekt i dagar och nätter utan att se röken av de höga cheferna, säger en medarbetare.

Aftonbladets VD Rolv Ryssdal bekräftar att chefer på tidningen varit i Japan och Sydkorea.

– Men varför frågar du om det?

De är väl inga sportjournalister, så varför är de där?

Efter en tyst paus säger Ryssdal:

– De är borta på en tur.

Han ber att få återkomma.

Någon timme senare ringer Aftonbladets informationschef Olof Brundin som berättar att ”x-antal” personer har varit på VM i fotboll.

Brundin vill inte bekräfta andra namn än Anders Gerdins, men säger att det rör sig om ett tiotal personer.

Varför var de där?

– Aftonbladet är en av Svenska Fotbollförbundets huvudsponsorer. Enligt avtalet med sponsorerna får vi biljetter till olika evenemang.

Det är inget ovanligt, enligt Olof Brundin, som inte tycker att det konstigt att det just är cheferna som åker på sådana resor.

– Anders Gerdin är chef för Sveriges största tidning. Vid sådana tillfällen kan han knyta kontakter med många av tidningens annonsörer och samarbetspartners.

– Det är knappast förvånande att cheferna har plockat åt sig resorna, säger journalistklubbens ordförande på Aftonbladet, Calle Söderberg. Så brukar cheferna göra. Men visst hade det varit snyggt om de i stället hade lottat ut dem bland vanliga medarbetare.

Enligt Calle Söderberg har cheferna inte i förväg informerat om detta på annat sätt än att de meddelat att de skulle vara bortresta ett tag.

– Så lite dåligt samvete verkar de ha.

En irriterad Olof Brundin är helt oförstående till tanken att vanliga medarbetare skulle kunna belönas genom att resor lottades ut till dem.

– Lotta???

hl@sjf.se

Fler videos
Fler avsnitt