Inte hets att jämställa asylboende med grisfarm

2 juni, 2015

Att jämställa muslimers ovilja att bo granne med en grisfarm med invånarnas ovilja att bo granne med ett asylboende utgör inte hets mot folkgrupp. Det konstaterar Justitiekanslern efter att två personer anmält det lokala Markbygdspartiets ledare för uttalanden han fällt i P4 Sjuhärad.

Det var i maj som ledaren för Markbygdspartiet i P4 Sjuhärad kommenterade planerna på att bygga ett asylboende intill en grisfarm.  

Partiledaren ville stoppa boendet och gjorde en jämförelse mellan grisfarmen och asylboendet.

”Det är lika stor olägenhet för de asylsökande om de inte trivs med grisarna som det är för grannarna att få 60 asylsökande. Principen är likadan, olägenhet men på olika plan”, sade han till P4 Sjuhärad.

Uttalandet anmäldes till Justitiekanslern. Anmälaren ansåg att det rörde sig om hets mot folkgrupp.

JK bedömer att uttalandet inte utgjorde hets mot folkgrupp och hänvisar till att vad som sägs i nyhetsprogram har ett särskilt skydd enligt Yttrandefrihetsgrundlagen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Grävfonden

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies