Gå direkt till textinnehållet

Ingrid Carlqvist attackerad under demonstration

Ingrid Carlqvist, chefredaktör och ansvarig utgivare på islamfientliga Dispatch International, attackerades under en demonstration i Lund. Hon berättar för Journalisten att hon inte vågar bo hemma längre på grund av hotbilden mot henne.

Det var under en demonstration i Lund i slutet av april som Ingrid Carlqvist, chefredaktör på Dispatch International, attackerades med knuffar och glåpord. Demonstranterna var på plats med anledning av en debatt mellan integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och SDs ordförande Jimmie Åkesson i AF-huset i Lund.

Bland demonstranterna fanns maskerade personer och det kastades knallskott.

– Plötsligt hörde jag hur en av demonstranterna skrek ”Ingrid!” och sen kom det fram två maskerade killar till mig och började skrika åt mig att jag inte hade någon rätt att vara där. Jag svarade att jag var där som journalist. Då började de knuffa mig och en av dem sade: ”Fattar du inte vad som händer om du inte sticker härifrån?” berättar Ingrid Carlqvist (bilden).

Fler av demonstranterna närmade sig och fotografen Roger Sahlström som hon hade jobbade tillsammans med tog tag i nacken på en av dem för att förhindra att han skulle ge sig på henne.

– Då insåg polisen att någonting höll på att hända och kom dit, men de gick igen när de började smälla av knallskott. Jag sa till Roger [Sahlström reds anm] att jag inte vågade vara kvar längre, och så åkte vi därifrån.

Ingrid Carlqvist har polisanmält händelsen. Hon är kritisk till att medierna inte rapporterat om händelsen.

Som ordförande i Tryckfrihetssällskapet och chefredaktör för den islamfientliga tidningen Dispatch International blir hon ofta utsatt för hot.

– Jag vågar inte bo i min lägenhet längre. Jag har haft folk smygande i min trappuppgång. Jag bor hemma hos vänner nu.

Hon är i kontakt med Säpo och diskuterar sitt skydd.

I februari blev Lars Hedegaard som är ansvarig utgivare för den danska upplagan av Dispatch International utsatt för ett mordförsök i sin trappuppgång.

Fler avsnitt
Fler videos