Gå direkt till textinnehållet

Inget skydd i grundlagen för public service

De politiska förhandlingarna har slutat i oenighet, vilket betyder att public service inte får skydd i grundlagen. Regeringen är besviken på Moderaterna, som slår tillbaka.

Som Journalisten tidigare har berättat tillsatte regeringen i juni 2018 en parlamentarisk kommitté som bland annat skulle utreda om public service ska grundlagsskyddas.

Nu står det klart att de politiska förhandlingarna har slutat i oenighet, skriver Dagens Nyheter.

S, Mp, L, C och V står alla bakom att grundlagsskydda public service. Men det räcker inte enligt regeringen, som är ”mycket besviken” på M.

– Det är allvarligt. Vi får hoppas att Moderaterna vid ett eventuellt regeringsskifte håller fast vid public service oberoende. Men när jag ser hur högern gjort i andra länder vet jag inte om man lita på det, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till DN.

Riksdagsledamoten Marta Obminska har representerat Moderaterna i kommittén. Hon avfärdar att partiet skulle ha några planer på att urholka public service oberoende.

– Vi är för public service och en stark pressfrihet men vi anser att det redan finns en stark tradition igenom tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Vi är noga med det publicistiska oberoendet men vi vill ha ett smalare och vassare public service, säger Marta Obminska till DN.

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver SD-politikerna Angelika Bengtsson och Aron Emilsson att grundlagsstifta public service inte gör det mer oberoende eller mer sakligt.

”Snarare kommer det att få motsatt effekt enligt vår bedömning”, skriver de. 

Svenska Reportrar utan gränser (RSF) har tidigare släppt en rapport om hoten mot public service.

Rapporten är framtagen av journalisten Sigrid Melchior och tecknar en bild av ett oberoende under stark press från politiskt håll, vilket lett till att journalisterna får utstå allt mer hot och hat.

RSF kallar det ”oroande” och ”en stor besvikelse” att inte tryck- och yttrandefrihetskommittén lyckades enas om ett grundlagsskydd.

– Sverige är inte immunt mot den försämring av pressfrihet vi ser världen över. Situationen för oberoende journalister och även public service media har på kort tid försämrats dramatiskt i vårt närområde. I vår rapport visade vi tidigare i somras att det finns ett tydligt hot mot public service medier från politiskt håll även i Sverige. Att nu inte ta möjligheten att skydda dessa medier i grundlagen är att sticka huvudet i sanden, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige i ett pressmeddelande.

I Europa som helhet är trenden negativ menar Erik Halkjaer vidare.

Mellan 2013 och 2020 har pressfriheten bara ökat i fyra EU-länder, medan den minskat i 23 enligt deras siffror.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt