Gå direkt till textinnehållet

”Public service behöver grundlagsskydd”

Svensk public service är under politisk attack och dess oberoende behöver grundlagsskyddas. Det anser Reportrar utan gränser (RSF) som i en ny rapport jämför utvecklingen i Sverige med den i Ungern och i Polen.

På onsdagsmorgonen släppte svenska Reportrar utan gränser (RSF – Reporters sans frontières) en ny rapport om hoten mot public service. Rapporten är framtagen av journalisten Sigrid Melchior och tecknar en bild av ett oberoende under stark press från politiskt håll, vilket lett till att journalisterna får utstå allt mer hot och hat.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke varnar i rapporten för politisk styrning av innehållet i SVT, SR och UR:

”Blir det skarpt läge så finns det i regelverket som styr public service oanade möjligheter att gå in och styra och ställa vad som ska sändas ut”, säger Nils Funcke i rapporten.

Annons Annons

– Om vi blickar ut i Europa ser vi public service-medier som hotas av bristande finansiering och allt större politisk kontroll. Ungern och Polen är några skrämmande exempel. Vi måste värna fri, oberoende journalistik i Sverige. Därför bör vi grundlagsskydda oberoendet säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser i en kommentar.

I juni 2018 tillsatte regeringen en parlamentarisk kommitté som bland annat ska utreda om public service ska grundlagsskyddas. Uppdraget ska redovisas senast den 26 augusti 2020.

Läs mer om de politiska attackerna på public service i Journalistens granskning Lobbyarbetet bakom angreppen på public service.

Fler avsnitt
Fler videos