Gå direkt till textinnehållet

Ingen SVT-journalist med i VD-diskussion

TV I går sammanträdde Sveriges Televisions styrelse för att diskutera ny VD.

TV I går sammanträdde Sveriges Televisions styrelse för att diskutera ny VD. Vid Journalistens pressläggning såg det ut som om ingen journalist deltog, eftersom journalistklubbens ordinarie ledamot i SVT-styrelsen, Helena Nosti, är sjukskriven. Och suppleantplatsen innehas av SIF.

Denna ordning härrör från den tid då SIF var den helt dominerande klubben på SVT. I dag har SJF 1 100 medlemmar och SIF 1 600 medlemmar på SVT.

SIF vill inte lämna ifrån sig en suppleantplats. Därmed kommer SIF att ha två röster i styrelsen och journalisterna ingen när VDn för ett av Sveriges viktigaste medieföretag tillsätts.

– SIF utnyttjar sin historiskt starka position, säger Nils Lundgren, vice ordförande i journalistklubben.

Journalistklubben vid SVT valde vid årsmötet en suppleant för Helena Nosti, producenten Lars Sjögren, men han ställs alltså utanför.

SVTs styrelse höll i fredags ett telefonmöte där man diskuterade profilen på TV-chefen. Då diskuterades en lösning med två personer.

– Vi tror inte på idéen att två skulle dela på jobbet, det skulle lätt kunna bli en maktkamp, säger Nils Lundgren.

SIF-representanterna verkar inte ha något emot en tvådelat ledarskap.

Journalisterna motsätter sig en VD från politiken eller näringslivet. Namn som nämnts i medierna är Bengt Westerberg och Ingrid Dahlberg.

Istället vill journalisterna ha en stark journalist, gärna med erfarenhet från public service, på VD-stolen. Sveriges Radios VD Lisa Söderberg är ett tänkbart namn.

Men eftersom journalisterna inte har någon representant i styrelsen blir det svårt för dem att göra sin röst hörd.

–Kan vi inte kan delta i beslutet om ny VD, kan vi heller inte ta ansvar för det, säger Nils Lundgren.

Fler avsnitt
Fler videos