Gå direkt till textinnehållet

Inga uppsägningar på SvD

VARSEL Ett 20-tal journalisttjänster måste bort. Så lät det på Svenska Dagbladet i början av året.– Sättet som ledningen ville genomföra nedskärningarna på var chockartat, säger Carina Stensson, redigerare på SvD.

VARSEL Ett 20-tal journalisttjänster måste bort. Så lät det på Svenska Dagbladet i början av året.

– Sättet som ledningen ville genomföra nedskärningarna på var chockartat, säger Carina Stensson, redigerare på SvD.

Chefredaktören Mats Svegfors och resten av ledningen var inne på att plocka ut vissa personer som man ville behålla och därmed strunta i regeln sist in först ut.

Innan det var färdigförhandlat om exakt vilka personer som var tvungna att lämna företaget talade ledningen om för de icke önskvärda att de kunde räkna med att förlora jobbet. Det kallades för mjukvarsel.

– Flera av de som fick beskedet valde då på egen hand att gå, berättar Carina Stensson som själv mjukvarslades.

Carina Stensson började se sig om efter en ny anställning och hade flera jobb på gång. Men i maj fick hon veta att hon kunde stanna kvar. Så många hade slutat självmant att det aldrig blev aktuellt med några uppsägningar.

– Det kändes som en befrielse. Jag trivdes bra och hade ett starkt stöd från mina arbetskamrater.

– Än i dag tror jag att många på golvet känner en besvikelse gentemot ledningen. De sökte en ny ägare och ville visa upp en bra fasad genom att säga: ”Titta vad få anställda vi har”.

Hur ser då morgondagen ut på Svenska Dagbladet?

– Jag tror bestämt att det inte blir några nedskärningar bland journalisterna inom överskådlig tid, uppger SJF-klubbens ordförande Klas Tägil.

Fler avsnitt
Fler videos