Gå direkt till textinnehållet

Indisk tillväxt och närvaro på WAN

Ett stort antal indier deltar i WAN-kongressen i Göteborg, och vittnar om stark tillväxt och framtidstro. Men det indiska exemplet ger klen ledning till västvärldens dagspress.

Under WAN-konferensen i Göteborg var Indien rikligt representerat. 61 deltagare från Indien fanns i Göteborg. Indierna tar större plats i kongressmiljön än tidigare, både som föreläsare och utfrågare på seminarierna.

Idupuganty Venkat talade i ett kongressföredrag på tisdagen om hur hans tidning Eenadu med bas i Hyderabad byggt upp tidning i området Andhra Pradesh med över en miljon i upplaga. Man har satsat på 23 lika editioner, som var och en har en utpräglat lokalt innehåll. Dessutom finns ytterligare distriktsanpassningar och lokala instick.

– Även stora tidningar kan och bör satsa på den lokala prägeln, på zoning, och det gäller både annonser och redaktionellt material. Hos oss har varje edition har en egen desk.

Enligt Östgöta Correspondentens chefredaktör Ola Sigvardsson, ger de indiska framgångarna dock begränsat värde för hur Sverige ska kunna hantera sina utmaningar med långsamt sjunkande upplagor:

– Att Indien har så stor tillväxt inom dagspressen, beror ju inte på att Indiens journalistik är så fantastisk, utan på demografiska faktorer, som sjunkande analfabetism och ökat välstånd. Det är förstås fantastiskt glädjande, men inget som ger våra tidningar ledning för eget bruk.

Fler avsnitt
Fler videos