Gå direkt till textinnehållet

Ilska bland bemanningsanställda på KvP och GT

Bemanningsanställda reagerar på ledningens uttalanden i samband med sparpaketen på GT och KvP. ”Det är jobbigt att höra att man inte räknas efter att ha arbetat på redaktionen i flera år”, säger Evelinn Stjärnlöf, ordförande i journalistklubben på Marieberg Media.

Journalisten berättade igår om de stora sparpaketen på Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten. Det tiotal journalister som enligt lednings förslag måste sluta på tidningarna är samtliga anställda på Bonniers eget bemanningsföretag Marieberg Media. Om förslaget blir verklighet kommer deras kontrakt att avbrytas eller löpa ut utan att förnyas.

De som är tillsvidareanställda i själva tidningsbolaget Expressen och arbetar på redaktionerna i Göteborg och Malmö behöver alltså inte vara oroliga över att förlora jobbet, vilket Klas Granström, ansvarig utgivare på Expressen, GT och KvP var noga med att poängtera i en intervju med Journalisten på onsdagen:

”Ingen journalist kommer att bli uppsagd på grund av dessa besparingar, det är viktigt att påpeka”, sade Klas Granström i intervjun.

Annons Annons

Det uttalandet har upprört flera bemanningsanställda på Marieberg Media. En av de journalister som nu riskerar att förlora jobbet på en av redaktionerna säger till Journalisten att hen upplever det som ”otroligt kränkande” och att det känns som att ”behandlas som smuts”:

– Vänner som satt och grät i går, de har lagt ner år av sina liv på Expressen och kastas som ingenting. Men det är tur att ingen fast anställd sägs upp. Ja, verkligen tur. Många inhoppare är värda så mycket mer än vad företagen tror. Vad gör de utan oss?

Evelinn Stjärnlöf, ordförande i journalistklubben på Marieberg Media, uppger att medlemmar hört av sig till klubben.

– Formuleringen att inga journalister sägs upp har väckt reaktioner. Det är jobbigt att höra att man inte räknas efter att ha arbetat på redaktionen i flera år. Man blir återigen uppdelad i ett A-lag och ett B-lag. Särskilt hårt blir det nog på mindre redaktioner, som ju det här handlar om – man hamnar nära varandra och blir goda arbetskamrater oavsett var man har sin anställning, säger Evelinn Stjärnlöf (bilden).

– Det är väldigt tråkigt att den här besparingen drabbar våra medlemmar, men det har skett förut – det är ganska ofta de bemanningsanställda som får sluta när tidningarna ska spara.

Vid tidigare liknande besparingar, har de lett till att journalister sagts upp från Marieberg Media?
– Det vet jag inte. Däremot har det hänt att en del tröttnat och valt att säga upp sig själva.

Hur kommer det att gå för era medlemmar som nu ser ut att få sluta på Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen?
– Vi ligger på Marieberg för att de ska få så god hjälp som möjligt att hitta nya uppdrag. Det finns många redaktioner och publikationer inom Bonnier, så möjligheten att hitta ett nytt jobb bör ändå vara god.

Klas Granström, ansvarig utgivare på Expressen, GT och KvP. Foto: Olle Sporrong

Klas Granström beklagar att hans formulering väckt reaktioner bland bemanningsanställda.

– Det jag försökte säga var helt enkelt att i företagets förslag finns inga uppsägningar. Det betyder ju inte att vi inte tycker att de bemanningsanställda är viktiga, tvärtom. De här journalisterna är väldigt uppskattade medarbetare och några av dem har varit med oss länge. Vi ser på alla medarbetare på samma sätt och det är väldigt tråkigt att behöva tacka av medarbetare oavsett om de är anställda hos oss eller via bemanningsföretag, säger Klas Granström.

– Jag vet att chefredaktörerna på Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen jobbar hårt med att se till att de ska få ett så bra avslut som möjligt.

Men är inte det här skälet till att ni använder bemanningsföretag, så att ni ska slippa besvärliga uppsägningsförhandlingar och bara kunna slänga ut journalister när ni vill spara?
– Så ser vi inte alls på det. Vi är inte ute efter att snabbt kunna kasta ut någon. Det här är en etablerad modell och en viktig förutsättning för vår verksamhet. Verksamheten är komplex och vi arbetar dynamiskt med förändringar där vi både behöver kunna satsa och ibland skära ned, och vi behöver en flexibilitet. Men det kan ibland föra med sig tråkiga effekter.

– Vi jobbar hårt med att ha en tydlighet mot bemanningsanställda i hur långa kontrakten är och hur framtidsutsikterna ser ut – att man ska känna till förutsättningarna kring sitt uppdrag. Det är ett tufft jobb i en föränderlig miljö, men vi gör vad vi kan.

Varför skulle ni inte bara kunna anställa när ni behöver folk och genomföra uppsägningar när ni behöver skära ner?
– Jag ser inte att det skulle vara en bättre modell att fastanställa personer som sedan kommer att behöva vara beredda på att bli uppsagda med kort varsel. Men jag är fullt medveten om att det här är en känslig fråga, och för mig är det viktigt att säga att vi ser på samma sätt på alla medarbetare – alla är lika viktiga, oavsett om man är anställd av Expressen eller Marieberg Media, säger Klas Granström.

Fler avsnitt
Fler videos