Gå direkt till textinnehållet

Granström om sparpaketen: ”Inget ökat vinstkrav bakom förslaget”

Om sparpaketen på GT och Kvällsposten går igenom kommer publicistiken att förändras på tidningarnas sajter, uppger ansvarig utgivare Klas Granström för Journalisten. På Kvällspostens redaktion är stämningen tung idag efter beskedet om att var tredje journalist kan få gå.

Om de föreslagna sparpaketen på GT i Göteborg och Kvällsposten i Malmö går igenom och breakingdeskarna läggs ned och en tredjedel av de redaktionella tjänsterna försvinner, kommer det att få effekt på publicistiken. Det uppger ansvarig utgivare Klas Granström för Journalisten.

– Vi vill inte jobba med de mängder av små nyheter som vi har idag, utan i stället satsa på stora nyheter och premiummaterial som konverterar, säger Klas Granström.

Han menar att inriktningen ligger i linje med den strategi som många svenska medier valt de senaste åren, att satsa på läsarintäkter i takt med att annonsintäkterna minskar.

Annons Annons

– Samarbetet mellan GTs och Kvällspostens redaktioner och Expressens redaktion i Stockholm kommer att utökas med det här förslaget, men vi kommer fortfarande att ha substantiella resurser i Västsverige och Sydsverige, med ett tiotal journalister på plats i vardera Göteborg och i Malmö. Deras arbete kommer, om vårt förslag blir verklighet, att fokusera på de större nyheterna och premiumjournalistik, säger Klas Granström.

Så ni vill inte längre ha en nyhetsflödessajt?
– Det kommer att fortsätta att vara en nyhetsflödessajt, men med färre små nyheter.

Sparpaketen är dock motiverade av ekonomiska skäl, inte publicistiska.

– Orsaken till att vi vill göra den här besparingen är att vi behöver en långsiktighet i ekonomin så att vi kan fortsätta att satsa på kvalitativ journalistik.

Journalistklubben är mycket kritisk till förslaget. Vad säger du om det?
– Jag delar klubbens bild att det är ett tråkigt besked att behöva lämna till medarbetare, men det här är en del i en kontinuerlig effektivisering av verksamheten. Vi har genomfört effektiviseringar på en rad områden de senaste åren: printproduktionen, tv-organisationen, och så vidare.

Klubben menar att detta är en följd av ett uppskruvat vinstkrav inom hela Bonnierkoncernen. Finns det ett höjt vinstkrav på er?
– Nej, det stämmer inte. Det finns en gemensam ambition hos företagets ledning och ägarna att långsiktigt ha en ekonomi i balans, men det handlar inte om ett ökat vinstkrav, utan om att vi vill utveckla oss åt det hållet.

De redaktionella tjänster som företaget vill ta bort kommer inte att medföra att någon journalist som är anställd i AB Kvällstidningen Expressen blir av med sitt jobb. I stället är det bemanningsanställda i Marieberg Media som blir av med uppdragen när deras kontrakt avslutas.

– Ingen journalist kommer att bli uppsagd på grund av dessa besparingar, det är viktigt att påpeka, säger Klas Granström.

Beskedet om sparpaketen har väckt både ilska och sorg internt.

– Det här är förstås väldigt tråkigt för de som inte får jobba vidare, men också för de som blir kvar men förlorar arbetskamrater och kollegor. Det här drabbar en liten redaktion där alla jobbar nära varandra. Det är en tung stämning på redaktionen idag, säger Alexander Vickhoff, ordförande i journalistklubben på Kvällsposten.

Fler avsnitt
Fler videos