Gå direkt till textinnehållet

”Ibland är det sjukt frustrerande”

Datajournalistikspecialisten Jens Finnäs två föreläsningar på Gräv 16 var fullsatta till sista stolen. Båda  handlade om hur journalister rent praktiskt kan göra datajournalistik.  " Man får en hel del gratis, men allt är inte magi. Det kan också vara sjukt frustrerande", erkände han under en av föreläsningarna.

Föreläsningen Så skrapar du data från webbsidor utan att kunna programmering handlade om att via gratisprogrammet Import.io plocka (skrapa) data från webbsidor och gör om till Execlark. Man kan kombinera flera olika data för att skapa en fil. Från Excelfilen gör man sen sin analys.  (Länkar till programmet och Jens Finnäs föreläsningar längst ned.) Det kan låta som en liten sak, men är det som leder den grävande journalisten vidare till stordåd.

Ska alla journalister lära sig det här?

– Programmera? Nej, alla behöver inte lära sig det. Men alla redaktioner bör ha kompetensen eller knyta till sig personer som har den. Däremot har alla nytta av det. Och alla borde bli bättre på Excel.

Annons Annons

Varför är du så bra på datajournalistik?

– Jag är intresserad och var tidigt på bollen för så där 5-6 år sedan. På journalistutbildningen jag gick i Helsingfors fanns inte datajournalistik alls. Ingen höll på med detta. Jo, Helena Bengtsson, hon har alltid funnits, men ingen annan. Så jag lärde mig på egen hand. Det finns ett väldigt behov av datajournalistik på journalistutbildningarna.

Har du några exempel på hur redaktioner använder datajournalistik idag?

– Vi på J++ jobbar just nu med ett projekt finansierat med pengar från Google där vi samlar ihop statistik och låter datorn leta rätt på avvikelser som man sen kan göra nyheter på. I pilotprojektet har vi data från Brottsförebyggande rådet och kan visa vilka brottstyper i olika kommuner som särskiljer sig. Vi ska testa detta på Mittmedia och Östgöta Media. Tanken är att sedan kunna använda programmet för andra typer av data.

Länkar till Jens Finnäs föreläsningar:

Om att skrapa webbsidor: http://bit.ly/grav-importio

Om att låta robotar hitta nyheten: http://bit.ly/grav-robot

Import.io: https://www.import.io/

 

Vad fick ni med er från seminariet om att skrapa webbsidor?

Lotta Sima, researcher på SVT Nyheter:

– Jag har en idé om en sajt jag vill titta mer på och kom på ett sätt att göra det på med det här verktyget.

Peter Jonriksson, lärare på journalistutbildning vid Mittuniversitetet i Sundsvall:

– Det här är jätteanvändbart för mig och mina studenter. Att hitta enkla metoder som är lätta att komma igång med när vi lär ut datajournalistik. Sen kan de gå vidare och lära sig Python.

Fler avsnitt
Fler videos