Hotade journalister ofta utan stöd
– Journalisternas bevakning av extremgrupper måste få mer stöd av redaktionsledningarna, säger Emmy Sundqvist Anrell, aktuell som debattör under helgens Gräv 07 i Örebro.
– Journalisternas bevakning av extremgrupper måste få mer stöd av redaktionsledningarna, säger Emmy Sundqvist Anrell, aktuell som debattör under helgens Gräv 07 i Örebro.
@bild:1
Redaktionen Quick Response publicerar den här veckan en artikel om rasistiska hot mot journalister i Sverige. Tillsammans med frilansen Stella Papapanagiotou har Emmy Sundqvist Anrell, redaktör på Quick Response, kontaktat cirka 20 hotade journalister. Hälften av dem tycker att stödet från chefer varit för svagt.
– Jag tror inte att uppgivenheten vi mött hade funnits om stödet varit tillräckligt, säger Emmy Sundqvist Anrell.
Quick Response granskar medierapporteringen om etnicitet och invandring. Undersökningen om hotade journalister har varit inriktad på hot av politisk karaktär, där en rörelse ligger bakom. Quick Response har velat undersöka hotens påverkan på yttrandefriheten. De drabbade har hävdat att hoten inte påverkat deras publicistiska beslut. I detta ska dock vägas in att ett erkännande om motsatsen skulle kunna tas som intäkt för att de som hotat har lyckats.
Quick Response betonar arbetsgivarnas ansvar och vikten av att ha en policy för hur man ska agera.
– Arbetsgivaren bör se till att hela medieföretaget står bakom granskningar av extremgrupper. Det får inte bara vara de enskilda reportrarnas ansvar. Man kan variera vilka som skriver om ämnet. Framför allt bör ledningen vara medveten om problemet. Facket har också en roll att spela, genom att medverka till att ansvaret delas.
Emmy Sundqvist Anrell säger att det finns en kultur i kåren om att hot är något som ingår i jobbet.
– Hot ska inte accepteras, lika lite i journalistkåren som i andra branscher.
Hur skiljer man på hot och förolämpningar?
– Första steget är att journalisten uppfattar det som ett hot. Men sedan blir det ju närmast en juridisk fråga om vad brottsbalken definierar som olaga hot eller högmålsbrott. Men syftet ska vara att skrämma eller stoppa publiceringar. Allmänna trakasserier är inte olaga hot.
pf@journalisten.se