Gå direkt till textinnehållet

Hot och våld problem för journalister i EU

Pressfriheten inom EU är god. Ingen stat har mördat eller fängslat någon journalist och statlig censur är ett minne blott, konstaterar Reportrar utan gränser. Men i Sverige och i ett antal andra länder utsätts journalister för våld och hot.

Reportrar utan gränser har för första gången gjort en sammanställning av risker som journalister inom EU möter. Den publicerades på Pressfrihetens dag och beskriver mordförsök, misshandel och trakasserier.

Sverige är ett av de länder som lyfts fram. Rapporten nämner hoten mot Nerikes Allehanda efter publiceringen av Muhammed som rondellhund samt våldet mot reportrar och fotografer som bevakade ett mord i Göteborgsförorten Bergsjön. 

Rapporten berättar också om det som hände i Danmark efter Muhammedkarikatyrerna. I Italien är maffian största hotet. I Paris finns farliga områden i förorterna och i Nordirland hotas journalister trots de senaste årens fredsprocess. Även i Bulgarien, Rumänien, Ungern, Tjeckien och Cypern har våld riktats mot journalister under senare år.

– Vi vill peka på en oroande utveckling. Det är inte längre givet att en journalist kan arbeta fritt och skriva om den verklighet han eller hon ser. I ett öppet och demokratiskt samhälle kan man aldrig rycka påaxlarna när journalister hotas, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, i ett pressmeddelande.

Rapporten finns som PDF här. 

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslaget till tidningen Journalisten, Nummer 3 2025