Gå direkt till textinnehållet

Hoppfullt vid examen trots dyster arbetsmarknad

Med plastmuggarna lyfta mot taket gratulerade avgångseleverna varandra i champagne och sade: Skål journalister. Trots kärva tider inom mediebranschen är den första kullen studenter som läst 60-poängsprogrammet på JMK i Stockholm optimistiska.

Med plastmuggarna lyfta mot taket gratulerade avgångseleverna varandra i champagne och sade: Skål journalister. Trots kärva tider inom mediebranschen är den första kullen studenter som läst 60-poängsprogrammet på JMK i Stockholm optimistiska.

I fredags blev Anne-Charlotte Eriksson klar med sin utbildning vid JMK, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet. Veckan före examen fick hon fast jobb som redaktionssekreterare på tidningen Skärgårdsnytt.

– Det ser inte helt mörkt ut. Det går att få jobb som journalist, säger Anne-Charlotte Eriksson.

Hon tillhör den första kull studenter som gått den nya akademikerlinjen på 60-poäng där det även ingår praktik. För att kunna söka till linjen krävs att man har en akademisk examen på minst 60 poäng och har skrivit en C-uppsats. Anne-Charlotte Eriksson är i grunden miljövetare och har frilansat för Skärgårdsnytt av och till innan hon fick fast anställning på tidningen.

bryt

Avgångseleverna är mycket välutbildade. Bland studenterna finns civilingenjörer, apotekare, ekonomer, statsvetare, agronomer och hälsopedagoger. Och de verkar se med optimism på framtiden, trots det kärva läget på arbetsmarknaden för journalister och trots att Ester Pollack, prefekt på JMK, i sitt avskedstal till avgångseleverna målade upp en inte alltför ljus framtid för nyutexaminerade journalister. Men hon påpekade att ”ingen bransch överlever utan förnyelse och att dörren alltid måste stå öppen för friskt blod, annars överlever inte mediebranschen”.

Jeanette Larsson är en av dessa avgångselever som har det där lilla extra som gör att hon sticker ut. Förutom en examen i statsvetenskap har hon läst 100 poäng japanska. I somras jobbade hon på Utrikesdepartementet som handläggare på den säkerhetspolitiska avdelningen. Praktiken gjorde hon på Sveriges Television: 24an och Rapport Morgon. Nu har hon ett vikariat på Värmlandsnytt i ett halvår framåt.

– Drömmen har väl alltid varit att bli utrikeskorrespondent. Men nu vet jag inte riktigt, säger Jeanette Larsson.

bryt

Marie Tornlund gjorde sin praktik i Malaysia på en frivilligorganisation som sysslar med journalistik och kommunikation. Det var frivilligorganisationen själv som sökte efter en svensk praktikant och tog kontakt med JMK. Hon lyckades även ordna en praktikplats på Malaysias största engelskspråkiga dagstidning New Straits Times, på tidningens affärsdel Business Times. Marie Tornlund är utbildad civilekonom och jobbade fem år inom yrket innan hon sökte till JMK. Hon har redan börjat jobba på TV8s Finansnytt där hon bevakar börs, finansmarknaden och ekonomi.

– Att bli journalist har alltid varit en gammal dröm. Men jag utbildade mig först till ekonom. Efter fem år tänkte jag att det var dags att förverkliga drömmen. Den nya linjen passade mig. Det räcker med att studera ett och ett halvt år när man redan har en examen och är lite äldre, säger Marie Tornlund.

Den gamla utbildningen på JMK var på 100 poäng där det krävdes minst 40 poäng akademiska studier för att få behörighet.

bryt

Madeleine Åberg är pionjär i dubbel bemärkelse. Hon tillhörde de första som tog examen i hälsopedagogik vid Idrottshögskolan i Stockholm och nu tillhör hon föregångarna på JMK. Även Madeleine Åberg har fixat fast jobb efter examen. Hon ska börja jobba på Friskispressen, Friskis & Svettis medlemstidning.

Innan Erik Palm sökte till JMK hade han jobbat fyra år som civilekonom på Ericsson.

– Jag var lite missnöjd med hur företag beskrev i medierna och tyckte att det saknades personer med min bakgrund inom journalistiken. Jag gillar också att det går lite snabbare och att det finns variation i arbetet. Jag vill inte sitta på kontor hela tiden. Men tyvärr gör många journalister det numera, säger han.

Praktiken gjorde han på SVT och i dag har han ett vikariat som researcher där och bevakar bolag och ekonomi.

Lars Edman har efter praktiken på Konsumentverkets tidning Råd och Rön fått i uppdrag att göra en broschyr för Konsumentverket och Marie Ahnér har fått ett förlängt vikariat på sin praktikplats: Vestmanlands Läns Tidning.

Orsaken till att så många studenter trots lågkonjunkturen fått jobb kan bero på, förutom att de är välutbildade och har specialkunskaper, att JMK valt att lägga praktiken sist i utbildningen, vilket gör det lättare för dem att slussas in i yrket.

bryt

Avgångseleverna har själva gjort en undersökning som visar att närmare hälften av dem har fått jobb efter examen.De som inte har fått något jobb efter utbildningen har alltid sin tidigare utbildning att falla tillbaka på. Ewa Lundborg är apotekare och tänker frilansa och jobba extra på apotek under tiden som hon söker journalistjobb. Hon är optimistisk inför framtiden.

– Det saknar journalister som kan vård och läkemedel. Intresset för hälsa och sjukvården ökar, säger Ewa Lundborg.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos