Gå direkt till textinnehållet

Hon stämmer staten – klarar inte att skydda journalister

Staten klarar inte av att skydda journalister från näthat. Det anser Veckorevyn.coms chefredaktör Irena Pozar, som i dag lämnar in en ansökan om skadestånd till Justitiekanslern.

Det är advokaterna Sebastian Scheiman och Mårten Schultz, ordförande för Institutet för Juridik och Internet, som stämmer staten för Pozars räkning. Bakgrunden är bland annat att en man som i ett kommentarsfält 2014 skrev att ”jämställdhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv” och polisanmäldes av Pozar, friades i hovrätt. Hovrätten motiverade den frikännande domen med att mannens gärning inte utgjorde ett sådant ”hänsynslöst beteende” som krävs för att ansvar för ofredande skulle kunna ådömas.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag skriver Sebastian Scheiman och Mårten Schultz att journalisthatet på nätet måste stävjas:

Nu har JK en möjlighet att rätta till det här. Om staten befinns vara skadeståndsskyldig för brister i skyddet mot näthatare finns det nämligen all anledning för lagstiftaren att se till att det istället finns rättsmedel, i form av skadestånd eller straff, att ta till direkt mot de som hotar eller allvarligt kränker journalister och andra.

Fler avsnitt
Fler videos