Gå direkt till textinnehållet

Hökerberg: ”Jag satt med dem på gatan”

När Josefine Hökerberg började följa en romsk familj på Stockholms gator var hon skeptisk till deras historia om en dotter som behövde vård.

DNs reporter Josefine Hökerberg och fotograf Roger Turesson är nominerade till Årets berättare i Stora journalistpriset för sina reportage om romska tiggare.

När SRs Randi Mossige-Norheim tog emot sin nominering i samma kategori för radiodokumentären "Narkotikalandet" sa hon att det var "otroligt lätt" att få folk på Plattan i Stockholm att vilja vara med.

Så var det inte för Josefine Hökerberg. Tvärtom tog det lång tid att etablera en god kontakt med den romska familj de beslutade att följa efter att ha pratat runt med flera tiggare på Södermalm i Stockholm. Att hon var misstänksam hjälpte inte.

– Jag hade svårt att tro att det var deras sjuka dotter på bilden.

I bakhuvudet hade hon också de ofta förekommande ryktena om organiserade ligor som tjänar pengar på tiggeriet. Det var just de ryktena hon och Roger Turesson ville undersöka – fanns det någon sanning i dem?

För att få familjens förtroende och få dem att öppna sig hängde hon med dem.

– Jag var med dem hela tiden. Satt på marken med dem, plankade i tunnelbanan med dem, åt samma mat som dem. Vi skämtade på spanska och de ringde mig jätteofta. Det var hela mitt liv i över en månad, berättar hon.

De upprätthåller fortfarande kontakten, men den är mindre tät.

Gensvaret från läsarna på artikelserien var stort.

– Jag har aldrig mött ett sådant engagemang. Folk öppnade sina hem för de här människorna, bjöd på mat, bjöd dem på inträdet till Eriksdalsbadet så att de skulle kunna tvätta sig.

Vad hoppas du ha bidragit till?

– Jag vill bidra till en förståelse av att de här ganska nya EU-länderna har en helt annan historia och ekonomiska villkor än vi. Det gör att utsattheten för minoriteter är mycket större.

– För mig betyder det mest att den här prisnomineringen lyfter och belyser den akuta situation som jag vill hävda finns i Europa.

Fler videos
Fler avsnitt