Gå direkt till textinnehållet

Högt tryck från massmedia vid Rasboolyckan

 Vid bussolyckan i Rasbo utanför Uppsala förra året fanns det fler journalister på plats, än personal från räddningstjänsten. Det konstaterar docent Jörgen Lundälv i Umeå i en rapport från olyckan. 

Olyckan i Rasbo inträffade på länsväg 288 i februari 2007. Sex personer omkom och 56 personer skadades. Mediauppbådet var stort. Under 48 timmar fanns 132 journalister på plats.

Strax efter olyckan fanns det 26 personer inom räddningstjänst på plats, medan det fanns 39 fotografer och ett tiotal reportrar. I luftrummet fanns två ambulanshelikoptrar och två mediehelikoptrar.

I sin rapport aktualiserar Jörgen Lundälv frågan om media ska bära så kallade pressvästar vid olyckor. Han menar att det bör vara obligatoriskt med väst. Även medieföretagets namn ska synas på västarna.

För att minska riskerna med för många helikoptrar ovanför en olycksplats menar forskaren att man bör aktualisera frågan om flygförbud ovanför ett skadeområde.

Rapporten har ställt samman antalet artiklar, medierepresentanter och vilka som blivit tillfrågade av media. Syftet med rapporten har varit att beskriva massmedietrycket vid busskraschen.

Fler avsnitt
Fler videos