Höga böter för dansk satirteckning

27 november, 2020

Danska Berlingske tvingas betala 285 000 danska kronor i böter för att ha publicerat en teckning där Den lilla sjöjungfrun avbildas som zombie.

Det rapporterar SVTs Kulturnyheterna.

Bilden som publicerades i dagstidningen Berlingske i april 2019 för att illustrera det danska debattklimatet visar en dyster sjöjungfru tecknad som en rödögd zombie. Hon har taggtråd runt sig och en sönderriven dansk flagga i handen, rapporterar SVT.

Släktingar till konstnären bakom Den lilla sjöjungfrun, Edvard Eriksen, stämde tidningen för upphovsrättsintrång. Nu döms alltså chefredaktören Tom Jensen till att betala 285 000 danska kronor plus rättgångskostnader. Teckningen ”demoniserar” statyn och är för lik originalet för att utgöra ett nytt verk, enligt domen.

”Det är problematiskt för medierna att man inte kan ta avstamp i den nationella symbol som Den lille havfrue är utan att råka i upphovsrättslig konflikt”, säger Tom Jensen till SVT.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies