Gå direkt till textinnehållet

Hög tröskel för DNs kulturchef

PRESS Dagens Nyheters ägare kör över fack och kulturredaktion och vägrar ge sin tilltänkte kulturchef Johan Öberg ställning som chefredaktör

PRESS Dagens Nyheters ägare kör över fack och kulturredaktion och vägrar ge sin tilltänkte kulturchef Johan Öberg ställning som chefredaktör.

Det var förra torsdagen som DNs styrelse meddelade att kulturrådet i Moskva skulle bli ny kulturredaktör efter Arne Ruth.

Samtidigt publicerade DNs kulturredaktion en artikel som argumenterade för en fortsättning av DN-traditionen att kulturchefen också är chefredaktör. Det är, skrev man ”den institutionella garantin för redaktionens oberoende, medarbetarnas integritet och debattens mångfald”.

Efter att ha läst artikeln meddelade Öberg i fredags att han hoppade av. Dock lämnade han dörren på glänt.

I tisdags gav ägarna besked om att de inte kommer att gå med på att den nye kulturchefen blir chefredaktör.

– Vi ställdes inför ultimatum att antingen acceptera Johan Öberg som kulturchef eller att kulturredaktionen skulle föras in under allmänna redaktionen, säger Lars-Olof Franzén på DNs kulturredaktion.

Kulturredaktion och fack anser att konstruktionen med en kulturchef/ chefredaktör motiveras av DNs ställning och storlek i Sverige och av att kulturen traditionellt haft en stark ställning i DN.

Den bör därför jämställas med allmänna redaktionen och ledaravdelningen.

– Ägarna har lyssnat artigt och vänligt till våra synpunkter men inte låtit oss förstå att frågan var så avgörande för dem, säger Franzén. De vill gärna ha vår sanktion för vad de beslutar, men vi vägrar ta ansvar för sånt som vi inte haft inflytande över.

Malin Holmquist, ordförande i DNs journalistklubb, är förvånad.

– Jag har svårt att förstå varför de driver sin linje så hårt. Deras argument är tunna.

Under onsdagen (efter Journalistens pressläggning) skulle Johan Öberg ge besked om han tog jobbet.

Journalisten har förgäves sökt Carl Johan Bonnier, ägarrepresentant i DNs styrelse.

Fler avsnitt
Fler videos