HD prövar upphovsrättskyddet i tv-pirathärva

23 juni, 2022

Tre män som ska ha ingått i ett piratnätverk dömdes tidigare till mångmiljonskadestånd för att de avkodat och distribuerat vidare tv-sändningar. Nu ska HD pröva om sändningarna var skyddade enligt upphovsrättslagen.

Tre män i Malmö som tidigare dömts till fängelse och mångmiljonskadestånd för inblandning i ett påstått piratnätverk friades på de flesta punkter i en annan rättslig prövning i Patent- och marknadsöverdomstolen i vintras.

Nu ska Högsta domstolen pröva målet igen och avgöra om de målsägande bolagens sändningar var skyddade enligt upphovsrättslagen, efter att Riksåklagaren överklagat.

Det handlar om Bein Media Goup i Qatar, som bland annat sänder flertalet stora sportevenemang.

Enligt brottsutredningen ska männen ha distribuerat och avkodat tv-kanaler till tusentals kunder utan tillstånd, men hovrätten gjorde en annan bedömning i rättighets- och avtalsfrågan.

Två av de tre männen friades helt i överdomstolen, medan den tredje mannen döms för brott mot avkodningslagen, varumärkesbrott samt brott mot vapenlagen, med villkorlig dom som påföljd. Skadeståndskraven från de målsägande bolagen upphävdes samtidigt, liksom de utdömda näringsförbuden för männen.

HDs prövning är begränsad till frågan om sändningarnas upphovsrättsskydd, och omfattar två av de åtalade.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies