Hård vardag för medier i Colombia
Först måste du dra in annonserna till tidningen – de är nämligen hela din lön. Därefter skriva en lagom kritisk text så att inte tidningsägaren eller annonsörerna slänger ut dig. Eller ännu värre – att de du kritiserar skickar dödshot i posten. Så är vardagen för journalister i Colombia.
Arne König på Journalistförbundet har just kommit tillbaka från en veckas resa i landet. Han var där som ett led i förbundets projekt att tillsammans med Internationella journalistförbundet IFJ hjälpa journalisterna i Colombia organisera sig och få bättre villkor.
De senaste tjugo åren har 321 journalister mördats i Latinamerika, och de flesta av dem i Colombia. Så en stor del av vardagen för journalister handlar att överleva.
– En del IFJs arbete har varit att ge säkerhetskurser med hjälp av engelska före detta kommandosoldater, berättar Arne König. Men vi vill helst inte att militär ska sköta det i fortsättningen, det blir så fixerat vid enbart fysisk överlevnad. Vi vill ha ett mer civilt synsätt.
Det innebär bland annat att se till att journalistorganisationerna blir starka och kan hjälpa sina medlemmar. Sedan något år finns det en rikstäckande organisation som håller samman journalister från alla de tolv departementen i landet.
På sätt blir det lättare att slåss för ett drägligare både yrkesliv och privatliv för medlemmarna.
Det är verkligt basala saker man kämpar för, långt från vår verklighet:
Att den enskildes lön inte ska avgöras av hur många annonser han lyckas sälja, att man ska kunna få sociala rättigheter som till exempel pension, att få hjälp med bostad.
Men allra värst är förstås hoten mot journalisterna och deras familjer. Mycket av det fackliga arbetet förlamas av att man måste lägga så mycket tid på att ta hand om hotade kolleger. Värst är det i landsorten, och många tvingas fly in till huvudstaden Bogota för att få hjälp.
– Jag träffade en journalist, Simon Rogelio Prado, som flytt från provinsen Tolima. Han hade skrivit om korruption, och fått hotsamtal på telefon. Därefter hade han fått inbjudningar till sin egen begravning i brevlådan. Hans sjuårige son berättade gråtande att folk ringt och hotat.
Även om förtroende för polisen inte är så stort, är det av dem man måste söka skydd. Det kan handla om mobiltelefon, livvakt, skottsäker bil eller ekonomiskt bistånd. I bästa fall kan de åka hem till sin familj igen när det lugnat ner sig.
– Det är mycket spännande att vara där, men svårt att ta till sig hur eländigt de har det, säger Arne König.
Men han är ändå hoppfull och menar att den nya rikstäckande organisationen redan skapat ökat tryck på myndigheterna att ge bättre skydd och rättigheter åt Colombias journalister.