Hård kritik mot TV4
i extern granskning

23 november, 2017

#metoo TV4 och produktionsbolaget Meter får kritik för både underlåtenhet att agera och för hur man hanterat uppgifter om sexuella trakasserier, i den oberoende utredning som en advokatbyrå genomfört.

Efter anklagelserna mot TV4-profilen Martin Timell beställde TV4 en oberoende utredning av händelserna, från Setterwalls advokatbyrå. Den är nu färdig och har presenterats för ledning och medarbetare, skriver TV4 i ett pressmeddelande.

Enligt utredningen har det förekommit ”allvarliga missförhållanden” i arbetsmiljön på Äntligen hemma-produktionen. TV4 och Meter får kritik både för sin underlåtenhet att agera och vidta åtgärder för att säkra en trygg arbetsmiljö, och för hur man hanterat uppgifter om sexuella trakasserier.

Enligt utredningen har TV4 också försvårat för Meter att fullfölja sitt arbetsgivaransvar genom att inte agera. TV4 borde ha avslutat samarbetet med Timell tidigare.

TV4s VD Casten Almqvist kommenterar utredningen:

”Det har varit viktigt för oss att få en oberoende och extern bedömning av vad vi gjort fel, och hur vi minimerar risken för att det upprepas. Nu går vi in i en ny fas som handlar om att bli bättre på att förebygga, upptäcka och hantera kränkningar och trakasserier, både hos oss själva och i branschen. Vi är tveklöst ett bättre företag i dag än vi var för en månad sedan, och det är tack vare våra medarbetares starka engagemang för de här frågorna.”

En rad åtgärder ska vidtas med en nollvision för trakasserier som mål. Bland annat skapas en visselblåsarkanal för alla medarbetare, inklusive medarbetare på produktionsbolagen för TV4s produktioner.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
#metoo

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

SVD söker medarbetare

Hatad
Journalistfonden stipendier

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies