Gå direkt till textinnehållet

Här är årets Kristallenvinnare

TV4s Kalla Faktas avslöjande om partiernas hemliga pengar blev Årets tv-program och Årets granskning på Kristallengalan i går. Juryn valde i år ”att särskilt belöna den exceptionella journalistiken”.

På måndagskvällen hölls Kristallengalan på Cirkus i Stockholm. Här är alla vinnarna av tv-priset:

Årets barnprogram
Julkalendern: Kronprinsen som försvann, SVT
Motivering: En sagolikt välgjord serie som med berättarglädje och finurliga förvecklingar håller spänning och intresse uppe hela vägen fram till julafton.

Årets biroll
Ayan Ahmed – Snabba Cash, Netflix
Motivering: Med attityd och osviklig karisma växer rollfiguren Nala för varje scen i fortsättningen av Snabba Cash. En skådespelarinsats med unik pondus och lyskraft prisas med en Kristall för bästa biroll.

Annons Annons

Årets dokumentärprogram
Historjá – Stygn för Sapmi, SVT
Motivering: En oändligt vacker och poetisk skildring av det samiska livet och konsten som växer till en obönhörlig uppgörelse med historien och en varning för framtiden för livet i norra Sverige.

Årets faktaprogram
Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna, SVT
Motivering: En brännande inblick i den värld som lämnar ett alltmer våldsamt avtryck i vår samtid. Genom starka möten och unika perspektiv får tittaren en större kunskap om en komplex verklighet.

Årets granskning
Kalla Fakta: Partiernas hemliga pengar, TV4
Upprörande och viktig granskning av pengarna i politiken som blir ett obönhörligt välgjort avslöjande mitt under brinnande valrörelse. Detta förtjänar att ytterligare uppmärksammas.

Årets komedi och humor
Leif och Billy, SVT
Motivering: Med två snart klassiska rollfigurer som genom ständigt nya förvecklingar och dråpliga situationer fortsätter att utvecklas ­– men ändå fortsätter att vara desamma ­­– roar Leif och Billy en allt större publik.

Årets kvinnliga huvudroll i en tv-produktion
Evin Ahmad – Snabba Cash, Netflix
Motivering: I en roll som är kluven mellan två världar och som utsätts för extrem press för att lyckas balansera ambitioner och relationer hittar Evin Ahmad med sin starka närvaro hela tiden nya mänskliga lager och nyanser.

Årets kärleksreality
Gift vid första ögonkastet, SVT
Motivering: Experimentet som startar där andra slutar blir alltmer träffsäkert i jakten på kärlek och bättre relationer – berättat både närgånget och respektfullt. Årets säsong bjöd på nya starka känslor och snackisar med stort genomslag.

Årets livsstilsprogram
Benjamin’s, TV4
Motivering: Med en livsstil fylld med kärlek till mat, musik och vänner är Benjamin Ingrosso den perfekta värden som bjuder in oss alla till härligt spontana stunder i denna flyhänta och modernt lediga produktion.

Årets manliga huvudroll i en tv-produktion
Christian Hillborg – The Playlist, Netflix
Motivering: Årets Kristall för bästa manliga huvudroll går till en rolltolkning full av intensiv och expressiv energi, åtföljd av fördjupande nyanser som visar upp en skådespelare med skärpa och stort register.

Årets nyheter- och aktualitetsprogram
Aktuellt Special – Ett år sedan invasionen
Motivering: Med en hel redaktion på tårna använder man all sin kompentens och alla sina resurser för att i en direktsändning från krigets Ukraina ge en mångfacetterad och bred bild av krigets konsekvenser och tragik.

Årets realityprogram
Marko & Irma, TV4
Motivering: Genom att bjuda oss in till sin värld och sin långa relation skapar Marko och Irma en sprakande färgstark programserie där skratt och allvar kombineras på ett verkligt nytt sätt. Ett genombrott med härligt genomslag.

Årets sportproduktion
Allsvenskan, Kanal5/Discovery
Motivering: Hängivet och långsiktigt berättar man alla historier och presenterar hela sammanhanget från hela landet och hela säsongen från högsta ligan i Sveriges populäraste sport. En modern, stark och säker produktion med en härlig bredd av nya ansikten.

Årets tv-drama
Händelser vid vatten, SVT
Motivering: En episk berättelse där ett antal särpräglade livsöden vävs samman genom åren med ett gåtfullt mysterium som drivkraft. Med flera unika dubbleringar samspelar ensemblen lyhört inramade av en storslagen natur och presenterar ett engagerande och mångtydigt drama.

Årets tävlingsreality
Robinson, TV4
Motivering: Detta äventyrsrealityns ursprungsprogram fortsätter att år efter år leverera på högsta nivå. En urstark cast, spetsade utmaningar och intensiva intriger som paketeras snyggt, modernt och dynamiskt ger en vinst i årets tävling om Kristallen.

Årets underhållningsprogram
BIANCA, Kanal 5/Discovery
Motivering: I den andra säsongen är gästlistan ännu vassare, tonen finslipad och inramningen elegantare. Med ett personligt och avväpnande tilltal skapas årets mest underhållande möten.

Årets unga dramaserie
Thunder in my heart, Viaplay
Motivering: Kristallen till Årets unga drama går till en serie som med absolut gehör och inlevelse vägrar vara konventionell eller förutsägbar när den närgånget skildrar huvudpersonernas försök att hitta rätt i sina liv.

Årets program
Kalla Fakta: Partiernas hemliga pengar, TV4
Motivering: I ett starkt TV-år fyllt av underhållande program och personer, innerliga och vackra dokumentärer och högkvalitativa dramaserier så väljer juryn i år att särskilt belöna den exceptionella journalistiken. I dessa tider är det viktigt att betona TV mediets roll i att förmedla oberoende, saklig och angelägen sanningsökande journalistik. Årets program alla kategorier är gjort med hög redaktionell integritet och har med stor hantverksskicklighet samt djup och bredd i researchen avslöjat en skandal mitt i den svenska demokratins kärna. Kristallen går till: Kalla Fakta: Partiernas hemliga pengar från TV4.

Läs mer: Emil Hellerud: ”Som grävare behöver man våga landa i slutsatser”.

Fler avsnitt
Fler videos