Gå direkt till textinnehållet

Han är första ombudet till Journalistkongressen

Ombudsvalet till Journalistförbundets kongress avslutas den 18 maj, men det står redan klart att ombudet för Gotlands valkrets blir P4-reportern Johan Hellström. Han saknar nämligen opposition. ”Det hade varit mer klädsamt om fler hade kandiderat”, säger han.

På tisdagen inleddes Journalistförbundets kongressombudsval där 147 personer kandiderar till 111 ombudsplatser på Journalistkongressen i oktober. Kongressen är Journalistförbundets högsta beslutande organ och hålls med 3,5 års mellanrum.

Valet är indelat i tio valkretsar, varav den största är Fooj (förlags-, organisations- och offentliganställda journalister) med 23 ombudsplatser, följt av Frilans Riks, Radio & tv och Dagspress.

I flera valkretsar är antalet kandidater marginellt fler än antalet ombud. I tre valkretsar; Västra, Östra och Norra, är det fråga om ”en ska bort”, där finns det bara en kandidat mer än antalet ombud. Störst utbud har Frilans Riks: 30 kandidater till 18 ombudsplatser.

Annons Annons

I valkretsen på Gotland är valet redan avgjort – det finns bara en kandidat till valkretsens enda kongressombudsplats: Johan Hellström, reporter samt ordförande i journalistsektionen på P4 Gotland.

Grattis! Hur känns det?
– Som att jag är Gotlands Pol Pot.

Du menar att det är ett litet demokratiskt underskott i valet?
– Ja, det hade varit bättre – och mer klädsamt – om fler hade kandiderat. Men nu är det som det är och jag har varit tydlig mot alla om att jag är rookie i de här sammanhangen och kommer att vara med för att lära mig. Jag har inte varit på kongress tidigare.

Vad ser du fram emot?
– Att få lära mig saker, som sagt, och på en ny nivå. Även i en sektion spelar det centrala kollektivavtalet roll, och det ska bli intressant att komma närmare de frågorna.

Vilka frågor är viktiga för dig?
– Lokaljournalistiken är min hjärtefråga; det är lokaljournalisternas intressen som jag känner att jag kan och vill företräda. Sedan är lönefrågorna viktiga; jag ser det som att vi som arbetar utanför storstadsområdena är lönediskriminerade. Möjligheten till återhämtning är också en viktig facklig fråga.

Kongressen blir digital. Vad tycker du om det?
– Det är synd. Det hade förstås varit mycket roligare att kunna träffas fysiskt, säger Johan Hellström.

 

Fakta

Så röstar du i kongressombudsvalet

Alla yrkesverksamma medlemmar i Journalistförbundet kan rösta i kongressombudsvalet. Du röstar genom att logga in på Journalistförbundets sajt och gå in på ”Min sida”, där du hittar länk till valsedeln längst ned.

Du måste rösta på exakt så många kandidater som det finns kongressombudsplatser i din valkrets.

Sista dag att rösta i kongressombudsvalet är den 18 maj.
 

Så många är kandidaterna i varje valkrets

Valkrets Kandidater Ombud
Fooj 27 23
Frilans 30 18
Radio & tv 17 16
Dagspress 19 13
Södra 12 9
Västra 10 9
Mellersta 15 8
Östra 8 7
Norra 8 7
Gotland 1 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Röstdeltagande i kongressombudsvalen 2005-2018
2005: 6 procent
2008: 19 procent
2011: 14 procent
2014: 14 procent
2018: 9 procent

Hålltider inför kongressen
4-18 maj: Kongressombudsval.
18 augusti: Motionstiden löper ut.
5 september: Nomineringstiden till förbundsstyrelsen löper ut.
6-7 oktober: Kongressen.

Fler avsnitt
Fler videos