Gå direkt till textinnehållet

Hälften hotas av uppsägning på Talentum

Talentum, som bland annat ger ut tidningarna Dagens Media, Affärsvärlden och Ny Teknik, vill säga upp närmare hälften av företagets journalister och ersätta chefredaktörerna med en publisher för hela förlaget.

Det var i torsdags som de anställda på Talentum med kort varsel kallades till MBL-förhandlingar. Där presenterades ett förslag om att ändra på hela organisationen så att chefredaktörerna på alla tidningarna ersätts med en publisher. Dessutom ska 19 av 47 sägas upp, närmare hälften.

Anledningen till de drastiska neddragningarna är att det går ekonomiskt dåligt för Talentum. På tisdag nästa vecka möts arbetsgivaren och journalistklubben för vidare förhandlingar.

– Det vi har sett hittills är inte ett särskilt genomtänkt förslag. Detta är resultatet av att vår finske VD Aarne Aktan misslyckats med det svenska bolaget, och nu ska journalisterna sota för det. Han har misslyckats med att vända verksamheten, misslyckats med att få personalen med sig. Han är ytterst ansvarig för vad som nu händer, säger Eddie Pröckl, journalistklubbens ordförande på Talentum.

Journalistklubben har frågat efter en plan och strategi hur verksamheten ska kunna fortsätta.

– Förslaget som det nu ser ut hotar hela det svenska bolaget. Förslagets syfte verkar vara att på kort sikt dra vinster ur verksamheten. Men om något år leder det till katastrof, säger Eddie Pröckl.

Talentum ger ut Affärsvärlden, Ny Teknik, Dagens Media, Arbetarskydd, Lag & Avtal och Teknikhistoria.

Chefredaktörerna på Jon Åsberg, Affärsvärlden, Fredrik Svedjetun, Dagens Media, Susanna Baltscheffsky, Ny Teknik, Teknikhistoria och Digital Teknik, samt Lennart Kriisa, Arbetarskydd och Lag & Avtal, har möjlighet att söka tjänsten som publisher för samtliga titlar. 

Fler avsnitt
Fler videos