Gå direkt till textinnehållet

”Gülensympatisörer är inte journalister”

Journalistförbundets krav på Turkiet avfärdas i ett brev från den turkiska ambassaden i Stockholm. Ambassadör Kaya Türkmen (bilden) menar att de som stöder Gülenrörelsen inte är journalister. SJFs ordförande Jonas Nordling ifrågasätter den turkiska regeringens demokratisyn.

Journalisten har tidigare berättat om det brev som Journalistförbundet sänt till Kaya Türkmen, Turkiets ambassadör i Stockholm, med krav på att Turkiet ska respektera mänskliga och fackliga rättigheter, liksom yttrandefriheten.

Nu har förbundet fått svar. Kaya Türkmen menar att de journalister som sympatiserat med Gülenrörelsen (som kallas FETÖ i Turkiet), som president Erdogan hävdar legat bakom kuppförsöket den 15 juli, inte alls är journalister.

”Förundersökningarna är begränsade till personer som gav stöd till terroristorganisationen FETÖ under eller före kuppförsöket. Det är klarlagt att dessa personers handlingar, om de bevisas, inte kan betraktas ha utförts inom ramen för journalistiskt arbete”, skriver Kaya Türkmen i brevet till Journalistförbundet, och fortsätter:

”Om de befinns skyldiga i domstol kommer de att dömas inte för att de till yrket är journalister utan för att de har använt sitt yrke för att begå brott relaterade till kuppförsöket och/eller har kopplingar till terroristorganisationen FETÖ.”

Han menar också att det finns indikationer på att de medier som nu stängts i Turkiet fått sina order från FETÖ i syfte att uppnå organisationens ”illegala målsättningar”.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är inte imponerad av ambassadörens svar.

– Demokratin som den turkiska regeringen säger sig värna bygger bland annat på att det finns en fri och oberoende journalistik. Detta svar undanröjer tyvärr inte känslan av att Turkiets ledning inte delar den uppfattningen fullt ut. Omfattningen av inskränkningar av mediers frihet och massarresteringar av turkiska kolleger de senaste veckorna vittnar dessutom tydligt om motsatsen, säger Jonas Nordling.

Fler avsnitt
Fler videos